Detallen com funciona i contagia la nova soca de la Covid-19 a Europa

L'OMS segueix investigant aquesta nova variant que fa al virus molt més contagiós

Una il·lustració en 3D del virus de la Covid-19 de color vermell amb la xifra de defuncions a tot el món
La nova variant de Coronavirus s'està investigant  | Cedida

La variant de coronavirus que ha sorgit a Anglaterra recentment ha convulsionat tot el pla que es tenia pel que fa al coronavirus per a aquest Nadal. Boris Johnson ja va anunciar aquest passat dissabte noves mesures molt més estrictes per Regne Unit com prohibir les reunions nadalenques a Londres i el sud de país; o tancar tots els comerços no essencials, gimnasos, restaurants i bars, teatres i galeries d'art.

 

A més, molts són els països que ja han prohibit els vols comercials i transports provinents des de Regne Unit, per impedir que aquesta nova variant s'expandeixi pels seus països. De moment, Espanya només ha incrementat els controls mitjançant PCR als viatgers que provinguin d'aquest país.

 

Aquesta nova soca de virus ha creat noves incerteses, ja que molts són els que es pregunten si serà més letal o si la vacuna serà efectiva contra ella. De moment el que se sap segur és que és molt més contagiosa, concretament un 70% més que la que circula actualment, el que podria causar que augmentés ràpidament el nombre de contagiats i per tant, els ingressats en hospitals i morts.

 

No obstant això, l'OMS segueix investigant aquesta variant per conèixer més detall i saber com fer front: «Estem en estret contacte amb funcionaris del Regne Unit sobre la variant del virus. Continuaran compartint informació i resultats de les seves anàlisis i estudis en curs. Actualitzarem als Estats membres i al públic a mesura que aprenguem més sobre les característiques d'aquesta variant i les seves implicacions», assegura l'OMS en el seu perfil de Twitter.

La nova soca ja s'ha expandit a altres països

La por i la incertesa arrasen, i més quan la nova soca ja s'ha detectat en altres països que no són Anglaterra: s'han detectat 9 casos a Dinamarca, 1 a Països Baixos, i 1 a Austràlia. «A tot Europa, on la transmissió és intensa i generalitzada, els països han d'augmentar la seva capacitat de seqüenciació de virus mentre esperen saber més sobre els riscos que planteja la variant»,ha assegurat un portaveu de l'OMS a Europa.

De moment, a Espanya no s'han detectat casos de la nova variant, encara que alguns experts en salut pública com José Martínez Olmos asseguren que ja estaria circulant per Espanya, per la qual cosa demanen incrementar les mesures de confinament. La nova soca del virus es va originar al setembre a Londres i Kent, però d'uns pocs casos ha passat a convertir-se en la soca dominant de la zona sud d'Anglaterra, sent actualment la responsable del 62% de casos positius a la capital anglesa i el 43% al sud-est d'Anglaterra.

Afectarà aquesta nova soca a l'efectivitat de la vacuna?

L'objectiu d'aquestes mutacions virals que succeeixen en els virus és millorar la seva eficàcia per replicar-se, per aquest motiu la característica principal d'aquesta nova soca és que és molt més contagiosa i s'expandeix amb molta facilitat.

 

Respecte a si la vacuna pot ser útil amb aquesta nova variant, encara no es pot afirmar res segur, encara que alguns experts s'aventuren a afirmar que no inutilitzarà a les vacunes que s'estan utilitzant ara, tal com ha relatat Massimo Galli, cap de malalties infeccioses de l'hospital Sacco i professor de la Universitat Estatal de Milà.

 

«No crec que aquesta soca sigui capaç d'inutilitzar les vacunes. En tot cas, això ens dona un senyal important: hem de vacunar el més ràpid possible a la quantitat més gran de persones possible i haurem de tenir molta cura amb el que succeirà», ha dit de manera cautelosa en declaracions per a 'El Mundo'.

 

En aquesta mateixa línia s'ha manifestat Giovanni Maga, director de l'Institut de Genètica Molecular del Consell Nacional d'Investigacions a Itàlia:«Haurem d'esperar els resultats de les proves científiques, però és molt poc probable que modificacions en una sola porció de la proteïna del pic puguin provocar una resistència completa a les vacunes».

 

[Predef] infrmate-ms-sobre-el-coronavirus-622 [/ Predef]

 

Comentaris

envia el comentari