La nova soca del coronavirus trobada al Regne Unit ha fet que diversos experts es pronunciïn sobre quin serà el futur imminent de la pandèmia. Una de les veus ha estat la de Margarita de Val, viròloga del CSIC, que ha participat en una roda de premsa aquest mateix dilluns, 21 de desembre, després de conèixer-se la mutació del virus. De moment, Regne Unit ja ha pres cartes en l'assumpte i ha prohibit de manera contundent les reunions amb motiu del Nadal i la mobilitat.
El naixement d'aquesta nova soca ha posat en escac la vacuna que gran part de la població ha començat a inocular per evitar contagiar-se. No obstant això, a escassos dies perquè la vacunació començi a Espanya, De Val assegura que la vacuna no perdrà efectivitat: «Durant els diferents prototips de vacunes que ja s'han assajat, aquestes variants no han sorgit», ha explicat la viròloga .
El naixement de la nova soca de la Covid-19
Quan encara segueix sobre la taula l'origen real de la SARS-CoV2, ara la nova variant del virus s'ha sumat al debat. Margarita de Val, que des de l'inici de la pandèmia està estudiant com es comporta el patogen i la manera en què es transmet, ha explicat que s'han estudiat animals infectats i vacunats per conèixer si han experimentat alguna mutació. La resposta a la investigació ha resultat negativa.
Com a conseqüència, l'experta del CSIC ha qualificat el naixement de la nova soca del coronavirus com una cosa «recurrent», i assenyala que el que més crida l'atenció en aquest cas és que s'està imposant de manera sostinguda just quan la incidència es troba en el seu punt més alt: «Està competint amb molta eficàcia amb altres variants del virus que estan circulant. O és una variant que es transmet millor, o prové d'un brot o de diversos brots que han estat molt nombrosos», adverteix de Val sobre el seu origen.
Com afecta la nova soca a la vacuna?
Quan la pandèmia provocada per la Covid-19 va començar a estendre's pel món, científics de tots els països van començar una carrera a contrarellotge per trobar la vacuna. Una carrera vertiginosa que va arribar a la seva fi fa unes setmanes. Regne Unit ha estat un dels primers territoris a començar a vacunar a la seva població amb la famosa fórmula de Pfizer, però, la nova soca del coronavirus ha suposat un contratemps. És efectiva la vacuna contra aquesta nova variant?.
Segons l'Agència Europea del Medicament (EMA), la vacuna creada per la farmacèutica Pfizer no ha mostrat «evidències» que no sigui efectiva contra la nova soca detectada al Regne Unit. Emer Cooke, directora de l'EMA, assegura que les mutacions sofertes en el coronavirus no han estat suficients per deixar la vacuna sense eficàcia.
La vacuna no eximeix de poder contagiar i contagiar als altres
La viròloga ha explicat que gràcies als experiments realitzats sobre animals que han sigut vacunats i, posteriorment exposats al virus, han pogut comprovar que «es controla d'una manera molt intensa la multiplicació del virus, però no total en la cavitat nasofaríngia».
En relació amb això, Margarita de Val ha advertit que les persones vacunades estaran protegides de la malaltia «lleu, severa i de la mort», però podrien continuar sent contagioses. Així doncs, ha volgut advertir que, tot i haver rebut la vacuna, aquestes persones hauran de seguir respectant les mesures de seguretat quan el pla de vacunació hagi començat.
«La ventilació, l'aire pur, les mascaretes, la distància, la higiene i aforaments controlats», hauran de seguir estant presents durant la campanya de vacunació, ha assenyalat l'experta recalcant el vital que resulta seguir les recomanacions.