Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Persona usant un telèfon mòbil amb un símbol dadvertència i la imatge dun hacker en un ordinador portàtil.

La nova i sofisticada estafa de què avisen els experts: no punxis a l'enllaç

Els ciberdelinqüents suplanten l'Agència Tributària per robar dades i diners d'un gran nombre de víctimes

Recentment, ha sorgit una alerta nova sobre una estafa relacionada amb l'Agència Tributària. El problema és que ja està afectant molts contribuents.

Segons l'advocat expert en dret fiscal Andrés Millán, aquesta estafa està especialment ben organitzada. Gràcies a això, està aconseguint enganyar persones que, confiades en la seguretat de les comunicacions oficials, no s'adonen del parany.

Aquesta és la nova estafa que suplanta l'Agència Tributària

L'estafa, aquesta vegada, arriba a través d'un correu electrònic fraudulent. S'hi llegeix: "Notificació final queden 48 hores per respondre". Els delinqüents suplanten l'Agència Tributària.

Imatge de fons d'una oficina d'Hisenda, amb el logotip, al costat d'una altra imatge d'un home parlant per telèfon mentre fa servir un ordinador
Els delinqüents suplanten una vegada més la identitat de l‟Agència Tributària de forma professional | Europa Press, Pexels

Com destaca Andrés Millán en un vídeo de TikTok: “El correu sembla enviat des de notificaciones@aeat.es”. Tot i que pot semblar una direcció legítima, en realitat no ho és. Per això cal ser previngut.

Una altra de les coses que criden l'atenció és que és un missatge molt ben redactat. No hi ha faltes i compta amb detalls que generen confiança. Per exemple, té un identificador, fa referència a lleis actuals i acaba amb un segell oficial i avís de confidencialitat.

A més, l'expert assenyala que, per detectar aquesta estafa, cal fixar-se en detalls com ara la urgència. "El missatge insisteix que queden 48 hores per respondre", diu. Això és "una tàctica comuna als fraus perquè actuïs ràpid i sense pensar", aclareix.

Com evitar ser víctima d'aquest tipus d'estafes

Per no caure en aquests enganys, l'advocat aconsella que: "No cliqueu enllaços. Si necessiteu confirmar alguna cosa, aneu directament a la pàgina oficial i accediu al vostre compte des d'allà". Els enllaços sempre han de fer saltar les alarmes en aquests casos.

D'altra banda, també és fonamental que segueixis algunes mesures bàsiques de seguretat:

  • Verifiqueu sempre la font: si rebeu un missatge sospitós, no feu clic a cap enllaç. En lloc d'això, visiteu directament el lloc web oficial de l'Agència Tributària ingressant l'adreça al vostre navegador manualment o contacteu amb ells a través dels seus canals oficials.
  • Utilitza programes de seguretat: un bon antivirus o un programa de seguretat cibernètica pot detectar llocs web maliciosos o correus electrònics sospitosos, oferint-te una capa addicional de protecció.
  • Desconfia de sol·licituds d'informació: si us demanen informació personal o financera a través d'un email o SMS, verifiqueu la sol·licitud a través d'un canal oficial.