El terra queda blanc a moltes poblacions de Barcelona: tornen les calamarsades

Una nova tarda de xàfecs acompanyats de trons i calamarsa menuda ha deixat carrers i jardins emblanquinats com si hagués nevat, però es degut a l’aire fred en alçada i la inestabilitat típica de maig

La bossa d’aire fred creua aquesta tarda el damunt de Catalunya i està engegant la màquina de construir grans nuvolades de tempesta amb xàfecs intensos i calamarsades, a tot l’interior de la meitat est del país. Després d’un matí i migdia que el sol ha dominat més que ahir i ha escalfat l’ambient, fins els 18- 20ºC, els ingredients perfectes per desenvolupar tronades importants han tornat aquest diumenge.

Els xàfecs amb calamarsa s’han estès al llarg de la tarda del Berguedà, Solsonès, Bages, Osona i Moianès cap a la Regió Metropolitana de Barcelona, emblanquinant carrers, places i jardins com si d’una nevada es tractés. La veritat que hi ha hagut vistoses calamarsades a Terrassa, Matadepera, Moià, Castellbisbal, Sant Feliu del Llobregat, entre altres localitats. Durant el matí també ha pedregat lleugerament a Arenys de Mar.

Un temps mol propi de primavera i del maig ha escombrat el centre de Catalunya durant les hores centrals del dia, fent baixar fins a 8ºC la temperatura als termòmetres de Terrassa. A continuació us deixem les imatges més espectaculars del fenomen, que fins ara no està provocant problemes rellevants a les vies de comunicació.

Les precipitacions han arribat a la mateixa línia litoral a la costa del Maresme, Garraf i Costa Brava, on encara hi pot ploure fins el vespre. També hi ha hagut xàfecs en altres punts de la meitat nord de forma més dispersa i amb menor intensitat.

Més d’una vintena de litres a Terrassa i Matadepera

Els xàfecs més forts s’han concentrat al centre i est de les comarques barcelonines, i en alguns llocs hi ha hagut forts patacs d’aigua que ha acumulat quantitats notables, però com a característica típica d’una tempesta, on no hi ha passat no ha plogut gaire. Aquests són les dades més importants de les pluges al Vallès Occidental, Vallés Oriental, Barcelonès, Baix Llobregat, la Selva i Osona fins les 18 hores:

 • Matadepera: 29 l/m2
 • Sant Gregori: 26 l/m2
 • Terrassa: 22 l/m2
 • Solsona: 19 litres
 • Sabadell: 16 litres
 • Sant Andreu de la Barca: 16 litres
 • Valldoreix: 15 litres
 • Llagostera: 13 litres
 • Rubí: 12 litres
 • Sabadell: 12 litres
 • Lloret de Mar: 11 litres
 • Cellera de Ter: 10 litres

Xàfecs freqüents fins la nit, desplaçant-se cap al sud

Els xàfecs poden seguir caient a molts punts de la meitat nord fins ben bé el vespre, però acabaran desapareixent. La previsió apunta que els ruixats intensos podrien afectar entre el vespre i la nit l’Alt Penedès, Baix Penedès, Tarragonès, Alt Camp, Conca de Barberà i l’oest del Garraf.

Dilluns els ruixats de tarda seguiran presents, però tornaran a situar-se al nord-est i els matí estarà generalment assolellat i més suau a bona part del territori català.

També et pot interessar: