Grup de persones fent cua amb mascareta

La nova variant de Covid que s'escampa per casa nostra: «Propagació ràpida»

Ja s'han detectat diversos casos de la nova variant a Espanya

La Covid persisteix. És com el malvat de les pel·lícules: persisteix i resisteix. Si bé és cert que l'impacte de la pandèmia ja és molt menor, també ho és que el virus continua adoptant noves formes que s'escapoleixen de les fórmules científiques. I així, el virus aconsegueix persistir. 

Ara, les autoritats sanitàries espanyoles tornen a estar en alerta davant l'arribada d'una nova variant de Covid. I, com ja ha passat anteriorment, aquest nou modus de Covid preocupa especialment als experts pel seu important grau de transmisibilitat. En alguns països, fins i tot, es tracta d'una soca dominant. 

De Kraken a Ortro

Fins ara tots els focus s'havien posat sobre Kraken, detectada als Estats Units durant l'octubre del 2022. Al cap de les setmanes s'acabaria propagant fins a arribar a casa nostra. 

Superada la variant Kraken -que gaudeix d'un impacte menor del que es presuposava inicialment-, ara a casa nostra arriba una altra subvariant de la ja coneguda d'òmicron: es tracta d'Ortro, també coneguda tècnicament com a variant CH.1.1.

Ortro té el seu origen al Regne Unit i els primers contagis van tenir lloc al mes de novembre de l'any passat. I ara, al cap d'un parell de mesos, els tècnics del Ministeri de Sanitat han corroborat que la nova variant ja té cert impacte a Espanya. En altres paraules: ja circula pels nostres carrers.

I de quina manera! I és que Ortro ja suposa un de cada cinc casos a Espanya; abastant un 23,3% de la incidència, segons avança 20 Minutos .

Sanitari fent una PCR dins d'un cotxe
La covid continurà present durant els pròxims mesos | Europa Press

Què se'n sap de la variant Ortro?

La nova soca es va detectar al comtat britànic de Leicestershire. El més cridaner és que es propaga de forma ràpida i sorprenent. De moment, la situació sembla estar controlada a l'Estat espanyol en no revestir els símptomes de gaire importància.

Així mateix, diverses investigacions dutes a terme al Regne Unit aclareixen que els símptomes d'Ortro són molt similars a les de les seves predecessores. Per tant, seria fatiga muscular, febre, miàlgia, mal de cap i malestar general.

Tot i que és cert que no colpeja amb tanta intensitat com la Covid original, segons els estudis anglesos. Quelcom que també és possible gràcies a la immunització de la població. Un percentatge molt elevat ja disposa de la quarta vacuna, mentre que altres ja han pogut passar recentment el virus. Per tant, comptarien amb una certa protecció davant de les noves subvariants.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp