Fa dies que es parla sobre la nova variant de la Covid-19, l'anomenada XE. Una variant que va néixer d'òmicron i que, igual que ella, el seu nivell de contagi és força elevat. Ara, després de diversos estudis, s'ha arribat a identificar quins dos símptomes difereixen de la seva predecessora i què ens indica que estem contagiats per XE.
Els dos símptomes clau que determinen el contagi per la variant XE
L'OMS va ser clara en la classificació de la nova variant de la Covid-19 diagnosticada fa uns dies. Va assegurar que és un 10% més contagiosa que òmicron i que ja s'amaga darrere de l'augment de casos dels darrers dies.
Atès que XE va néixer d'una combinació d'òmicron i dels seus llinatges, és comprensible que la seva rapidesa de contagi sigui la seva característica principal. A més, comparteixen alguns símptomes i quadre clínic.
Tot i això, malgrat ser molt més contagiosa, la simptomatologia no provoca quadres de gran gravetat. L'àmplia taxa de vacunació suposa un reforç considerable i no hi hauria motiu per alarmar-se. Tanmateix, com en totes les variants de Covid-19, cal mantenir cada cas sota vigilància i atendre'n l'evolució.
Segons els investigadors, aquesta nova variant s'assembla molt a un refredat comú amb mucositat i esternuts. El que difereix d'òmicron és la pèrdua d'olfacte i gust una altra vegada present en els positius per XE. I un dany neuronal que no cal deixar de banda malgrat que afirmen que no és greu.
Diferències entre XE i altres variants de la Covid-19
Tal com han comunicat des de l'Agència de Seguretat Sanitària del Regne Unit, la variant XE no difereix gaire amb les variants anteriors. No obstant això, té certes característiques que ajuden a entendre millor el seu comportament i a saber si estem davant seu o d'altres variants.
Per exemple, el període d'incubació. Segons l'informe britànic, el de XE és de tres dies mentre que a òmicron i Delta era de fins a cinc. Passa el mateix amb la durada dels símptomes provocats per la infecció.
A la nova variant la simptomatologia dura al voltant de 4 o 5 dies, mentre que a òmicron arribava als set. Per tant, XE té un nombre menor d'incubació i menys dies de simptomatologia.
A més dels efectes abans esmentats, alguns afectats han reportat també suors nocturnes, malgrat que aquests són menys freqüents. De moment, cap dels contagiats per XE no ha necessitat hospitalització i la seva evolució ha estat molt favorable.
La veritat és que l'augment considerable de casos ha disparat totes les alertes, però els professionals sanitaris demanen calma. Si bé és cert que aquesta variant s'expandeix amb facilitat, afirmen que el quadre clínic no és greu.
Això sí, com passa amb la majoria de les malalties, cal atendre cada cas i cuidar els més vulnerables. Els factors que cal tenir en compte són la vacunació, l'edat o l'estat de salut de la persona en qüestió.
L'expansió de XE, que arriba just quan s'ha eliminat l'obligatorietat de les mascaretes, és el motiu que ja es parli de setena onada. No obstant això, hi ha experts que afirmen que encara és aviat per parlar de nova onada i que no hi ha un impacte preocupant als hospitals.
De moment, caldrà esperar per veure com es comporta la nova variant i si és cert que la situació pot empitjorar. Al nostre país ja circula la variant XE i aquesta augmenta la seva expansió a un ritme més elevat que òmicron.