La variant òmicron ho acapara tot, i no és per a menys. I és que, malgrat que molts pronostiquen que representarà el final de la pandèmia, òmicron encara té reservades moltes 'sorpreses'. I no, no són sorpreses agradables.
Ho demostra l'aparició d'una nova mutació d'òmicron: la coneguda com a variant 'sigil·losa'. El laboratori de Microbiologia de l'Hospital Universitari de Son Espases va confirmar dimarts passat, 25 de gener, l'aparició de la subvariant BA.2 d'òmicron a les Balears.
«Hem confirmat algun cas a les Balears per seqüenciació. En principi sembla que és molt similar a òmicron i ara s'està valorant si és més transmissible o no, està en investigació», va explicar Antonio Oliver, cap del Servei de Microbiologia.
«Encara que no es pot determinar si hi haurà repunt o no, cal fer un seguiment específic», ha dit un Oliver que, alhora, ha vaticinat que la nova variant «podria afectar» en l'increment de positius.
Compte!: És indetectable en tests d'antígens
Es tracta, doncs, d'un altre dels girs de guió que altera els plans dels epidemiòlegs. L''òmicron sigil·losa', originalment anomenada BA.2, porta aquesta denominació precisament perquè és indetectable en proves com els tests d'antígens.
La nova variant 'sigil·losa' ja és aquí
La subvariant d'òmicron ha provocat una estampida, ja que tant epidemiòlegs com microbiòlegs mundials, davant del desconeixement de la variant, han optat per demanar màxima precaució. El seu nom, 'òmicron sigil·losa', ho deixa més que clar.
I no n'hi ha per menys, perquè per a ells, aquesta nova mutació de la Covid-19 és capaç d'escapar dels mètodes de detecció convencionals. Tant és així, que la variant 'sigil·losa' d'òmicron ja s'ha colat en ni més ni menys que 35 països del món.
Més enllà d'Espanya, de moment la variant d'òmicron ja s'ha detectat al Regne Unit, Suècia, Austràlia, Canadà, Israel i Singapur. El més curiós, però, és el que passa a Dinamarca, on les autoritats sanitàries insisteixen que la variant 'sigil·losa' representa el 25% dels nous casos detectats.
Tot i això, sí que hi ha una dada esperançadora perquè a Dinamarca, malgrat el 'boom' de la nova variant, no hi ha hagut un augment significatiu d'hospitalitzacions. El que, finalment, reforça la teoria dels que defensen que òmicron representarà el final de la pandèmia, ja que dona força a la idea que les noves variants de la Covid-19 seran majoritàriament menys letals que les anteriors.
Òmicron i una teoria: És el final
Ja ho diu fins a l'OMS. Si bé és cert que l'Organització Mundial de la Salut insisteix en el fet que és «plausible» que òmicron representi el final de la pandèmia, també ho és que una quantitat enorme d'experts ho diuen des del primer dia.
Hi haurà un efecte dòmino. Segons ells, més del 50% de la població europea s'infectarà amb òmicron les properes setmanes. Això, a curt termini, representarà un 'boom' de la immunització que farà que el virus entri en una fase endèmica.
«Qui digui que està segur al 100% no sap del que està parlant. La qüestió aquí és veure què és el més probable i crec que és probable que s'acabi en un o dos mesos». Diu, per exemple, el tècnic Tomás Pueyo, que fa dos anys va ser capaç de pronosticar què passaria amb la Covid-19 .