Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La consellera Meritxell Budó en roda de premsa amb la senyera al darrere

Decisió d'última hora del Govern amb un dels sectors més tocats per la pandèmia

El confinament comarcal té un impacte immediat i directe en diversos àmbits

El Govern ha aprovat aquest dimarts una nova partida per al sector cultural de 7,2 milions d’euros. L’objectiu és crear línies de subvencions que compensin les pèrdues econòmiques per les devolucions d’entrades i per cancel·lació sobtada d’activitats a causa de la mesura del confinament comarcal, que per tant, s’aplica des del 9 d’abril, així com donar continuïtat a les línies existents, com ara la línia de subvenció de compensació de les pèrdues de les sales d’exhibició cinematogràfica de Catalunya pel seu tancament forçós, o la línia de compensació per les limitacions d’aforaments. 

D'aquests 7,2 milions, 4 es canalitzaran a través de l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural (OSIC), i 3,2 milions a través de l’Institut de les Empreses Culturals (ICEC). La nova partida que aprova Govern té com a objectiu protegir el teixit cultural i, des del Departament de Cultura, donar-li tot el suport necessari: es crearan línies d’ajut específiques que puguin contribuir a pal·liar les pèrdues imprevistes, evitar la fallida del sector i la destrucció irreversible del teixit cultural.

 

[predef]catalunya-diari-625[/predef]
 


El confinament comarcal té un impacte immediat i directe en diversos àmbits del sector cultural, consistent en l'obligació de retornar l’import de les entrades ja venudes per impossibilitat de desplaçament dels espectadors, la qual cosa suposa reducció dels aforaments per raons òbvies. En l'acord aprovat, també s'indica que el confinament comarcal, combinat amb les limitacions d’aforament al 50% encara vigents i les mesures ordinàries de distanciament social fan que, malgrat que els espais mantinguin la seva programació, en molts casos hagin de cancel·lar els espectacles, perquè mantenir la programació els resulta molt deficitari amb aforaments tan reduïts. 



Per altra banda moltes activitats programades s’han de cancel·lar per imponderables mèdics derivats de la pandèmia, la qual cosa, segons l'executiu, requereix també suport específic a les companyies, als dramaturgs i a tots els treballadors tècnics d’aquests espectacles.


Els destinataris d'aquestes ajudes

Entre els destinataris de les noves línies d'ajuts, hi ha titulars públics i privats d’espais escènics per la compensació de la devolució de les entrades venudes. El destí d'aquest fons és per compensar les pèrdues produïdes pel retorn de l’import de les entrades en el darrer moment a aquells espectadors que no poden assistir als espectacles a causa de les restriccions de mobilitat intercomarcal.


En el cas de companyies d'arts escèniques per cancel·lació sobtada d’activitats, es preveu compensar les companyies, els dramaturgs, la direcció artística i els tècnics de l’espectacle en cas que vegin cancel·lada la seva activitat per decisió dels programadors que, malgrat la voluntat de continuar amb l’activitat, no poden assumir la despesa que suposa realitzar-la amb un aforament molt reduït.



Pel que fa a artistes i altres treballadors de la cultura participants en festivals cancel·lats, es preveu compensar els músics que participen en festivals de música i els tècnics d’aquests concerts en cas que vegin cancel·lada la seva activitat per decisió dels programadors que, malgrat la voluntat de continuar amb l’activitat, no poden assumir la despesa que suposa realitzar-la amb un aforament molt reduït, a causa de la disminució obligada del 50%.



Altres beneficiaris són les sales de cinema i promotors d’activitats culturals per la compensació de la devolució de les entrades venudes en festivals i programacions d’arts en viu i audiovisuals. Amb aquests ajuts es preveu compensar a les societats mercantils i civils, persones físiques empresàries que realitzen activitats culturals remunerades dins de l’àmbit de les arts en viu i audiovisual i digital.