Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
La piscina pública de La Creueta del Coll és una de les millors piscines d'Espanya

Noves condicions per banyar-nos a les piscines aquest estiu

A falta d'una decisió per part del govern, el sector s'ha posat mans a l'obra per preparar davant l'allau de banyistes

El sector de les piscines públiques prepara un informe amb mesures de seguretat per a l'obertura de cara a l'estiu
El sector de les piscines públiques prepara un informe amb mesures de seguretat per a l'obertura de cara a l'estiu | Catalunya Diari

Amb l'arribada de l'estiu molts espanyols intentaran buscar en les piscines el lloc ideal on combatre les altes temperatures i refrescar-se. Però l'arribada de la covid-19 a les nostres vides amenaça el plaer que suposa submergir-se en la frescor de les seves aigües d'una manera totalment despreocupada.

Amb unes 300.000 piscines públiques arreu del país, el govern de  Pedro Sánchez encara no ha marcat les directrius que s'hauran de tenir en compte a l'hora de bany i tampoc ha anunciat quan es podran obrir al públic.

A falta d'una publicació formal, el sector  s'ha posat mans a l'obra per elaborar un  informe orientatiu  que ha posat en mans del Ministeri de Sanitat: «201 entitats, entre empreses, federacions, associacions i ajuntaments han col·laborat en la seva redacció durant dues intenses setmanes» assegura el president de la Comissió Sectorial de la Patronal Espanyola del Sector Piscina (ASOFAP), Armando Prallong.

Per l'elaboració de l'informe han treballat cinc grups entre els quals es troben el tractament i control tant de l'aigua com de l'aire, la neteja i desinfecció d'espais i dos grups de gestió i manteniment de piscines. Una tasca realitzada amb antelació tenint en compte «una demanda social brutal» que tindrà lloc quan la crisi sanitària arribi a la seva fi.

Mesures que caldrà tenir en compte

En l'escrit s'ha plasmat el compromís d'un treball minuciós de desinfecció de les zones comunes així com la reducció de l'aforament limitat a un 50% i un 75% i «assegurant els dos metres de separació entre usuaris a les dutxes dels vestidors» . Aquest aforament podria estar controlat mitjançant marcadors digitals.

Pel que fa als usuaris, es planteja el control de temperatura corporal «bé per càmera tèrmica o termòmetre làser» i disposar de safates desinfectants per al calçat, així com dosificadors de gel desinfectant.

Les dutxes abans i després del bany seran obligatòries i tindran una durada d'un minut, suficient per «ajudar a desfer-se de la majoria dels residus presents en el cos». Tenint en compte el tipus de piscina, els autors proposen delimitar una «zona de peus descalços» situada a una distància d'1,5 metres de perímetre de la làmina d'aigua.

Un cop introduïts en l'aigua, hi ha el suggeriment de «delimitar els banyistes dins d'un carril de natació» respectant una distància mínima de seguretat d'un metre entre persones en la làmina d'aigua.

La seguretat dins de les piscines

Però, serà segura l'aigua? Des de Fluidra, empresa dedicada al desenvolupament d'aplicacions per a l'ús sostenible de l'aigua, expliquen que una piscina que compti amb un bon sistema hidràulic i de filtració, que respecti el seu nivell d'ocupació màxima i amb un nivell de clor lliure major o superior a 0.5 -1 mg/l, proporciona una desinfecció total de l'aigua i elimina qualsevol virus o germen.

Així mateix, l'OMS assegura que aquesta concentració de clor durant un mínim de 30 minuts i un pH entre 7.2 i 7.8 és suficient per matar «virus embolicats» com la covid-19. Per això és important que totes les piscines comptin amb aquests nivells de clor per garantir que estiguin degudament higienitzades.

L'obertura de les piscines encara no entra dins de les prioritats de Govern, però des del sector consideren que és una cosa que cal començar a tenir en compte i d'aquí la iniciativa de crear un document amb algunes «mesures addicionals, donant peu a un protocol referit a l'aforament, als accessos, a les mesures que ha de prendre els mateixos banyistes».