Imatge d'una dona que duu mascareta

Protegeixen més temps, pesen menys i no provoquen calor: noves mascaretes espanyoles

El seu material de fabricació té un gramatge 60 vegades més fi que el convencional

Malgrat l'arribada de la vacuna, les mascaretes continuaran entre nosaltres durant molt més temps. La immunització total de la població trigarà anys a aconseguir-se i, mentrestant, el virus continuarà circulant entre nosaltres posant en risc a les persones que no s'hagin pogut vacunar, per la qual cosa es torna essencial continuar lluitant contra el virus en matèria de prevenció.

Alguns pronòstics optimistes asseguren que, com a mínim, hauríem de mantenir les mesures d'higiene i distanciament fins a l'any vinent.

De fet, en una entrevista per al 'Washington Post', l'expert Anthony Stephen Fauci i director de l'Institut Nacional d'Al·lèrgies i Malalties Infeccioses dels EUA, va assenyalar que l'ús de les màscares podria continuar fins a l'any 2022.

Les mascaretes espanyoles anticovid: més eficaces, més lleugeres i menys caloroses

Per aquesta raó, els investigadors continuen buscant nous mètodes per a desenvolupar mascaretes que siguin eficaces i segures però, a més, més còmodes i lleugeres. És el cas d'un nou mètode 100% espanyol que ha desenvolupat el Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC) per a crear unes noves EPI anticovid-19 amb majors avantatges a les ja existents en el mercat.

L'equip liderat per José María Lagarón ha produït unes màscares anticovid-19 amb protecció nominal tipus FFP2 i un disseny que garanteix la màxima confortabilitat, ja que són més lleugeres i serveixen per a dissipar la calor, la qual cosa suposa una gran notícia de cara a l'arribada de l'estiu.

El director de l'equip que les ha desenvolupat ha explicat a l'agència SINC que les noves mascaretes conserven el mateix grau de protecció que les FPP2, a pesar que no tenen encara la distinció oficial.

«La distinció entre una FFP2 i l'anticovid-19 és que la primera ha estat analitzada amb tots els assajos de la norma Europea EN149 i la nostra amb la mateixa norma, però abreujada per a permetre la protecció de la població enfront de la covid-19», defensa el científic.

El gramatge de les noves màscares espanyoles: 60 vegades més fi

La clau d'aquestes mascaretes resideix en la qualitat del material utilitzat per a la seva producció, que ha estat desenvolupat per investigadors en l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia dels Aliments (IATA-CSIC), dirigits per Lagarón.

Aquestes EPIS estan fetes amb un innovador material filtrant basat en nanofibres el gramatge del qual és 60 vegades més fi que el material convencional. «Això les fa més fines i lleugeres», assegura el director del projecte.

Per si no fos prou, les nanofibres presenten un important avantatge respecte als altres materials emprats, ja que es poden esterilitzar després de ruixar-les amb dissolució d'etanol al 75% i deixar-les assecar una hora.

«Es pot fer si es tenen dubtes després d'haver estat el primer dia en un lloc tancat amb molta gent o en un hospital», comenta l'investigador.

D'aquesta manera, les noves mascaretes espanyoles ens permeten estirar la seva vida útil al màxim sense comprometre la nostra seguretat. La usabilitat més gran de les noves EPIS no sols resideix en la possibilitat de poder desinfectar-les, sinó també en la seva prolongada durabilitat.

Les nanofibres exerceixen una filtració mecànica, contrària a la tecnologia tradicional electroestàtica, que compta amb una grandària de porus més gran. D'aquesta manera, la seva eficàcia es manté intacta durant 48 hores, mentre que les mascaretes quirúrgiques convencionals tenen una vida útil de quatre hores. «Hem vist que en 48 hores d'ús no s'alteren les propietats de filtració», defensa el director del projecte.

Des de la setmana passada, l'empresa Bioinicia està produint les màscares i Amazon les comercialitza a través de la seva pàgina web. El seu preu és de 2,5 euros per mascareta si s'adquireix el paquet de 50 unitats.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.