Els experts no deixen de repetir-ho: la situació a Espanya és greu. Ho reconeixen també els responsables de Govern. Pedro Sánchez, Salvador Illa, Fernando Simón. La segona onada del coronavirus segueix creixent i tot i que encara és aviat per comprovar si l'estat d'alarma i el toc de queda han tingut efecte, els que saben d'això sospiten que serà insuficient.
El govern central rebutja per ara prendre mesures més dures, però a Europa ja hi ha diversos països que han decidit anar cap al confinament total durant un mes, mentre a Espanya creix l'angoixa pel que ja sembla una decisió inevitable: un nou tancament a casa. Mentrestant, hi ha diverses coses que tots podem fer per millorar les xifres de la segona onada. Hi ha deu consells que ha difós el Govern del País Basc aquests dies per contenir la propagació de la Covid-19 i que funcionen com a complement a les restriccions vigents.
Es tracta d'un decàleg elaborat pel consell assessor del govern basc, que cita a la ciutadania a reduir al mínim imprescindible les reunions socials i utilitzar les aplicacions mòbils per afavorir el rastreig de casos. El document va ser elaborat per la comissió tècnica del consell assessor del Pla de Protecció Civil d'Euskadi (Labi) i traslladat a la consellera de Salut, Gotzone Sagardui, i el lehendakari, Iñigo Urkullu, amb una crida al seu seguiment estricte per part de la ciutadania.
1. Activitat familiar o social
El document emplaça als ciutadans a cancel·lar o posposar qualsevol activitat familiar o social que no sigui imprescindible i pugui posposar-se. En aquest punt s'apel·la a la responsabilitat individual i es demana restringir les trobades socials en espais tancats al grup de convivència estable i dur a terme les activitats d'interacció social en espais oberts i ben ventilats.
2. Aplicacions mòbils
Els experts demanen a la ciutadania fer ús de les aplicacions que les autoritats han posat a disposició de tots per afavorir el seguiment de casos, contagis i rastrejos. Es demana que davant de qualsevol símptoma compatible amb el coronavirus, els ciutadans actuïn amb responsabilitat aplicant l'autoaïllament i l'autorastreig preventiu mentre s'espera l'arribada dels resultats de la prova PCR.
3. Reunions socials
En la majoria de comunitats les reunions socials estan limitades a 6 persones. Els experts demanen en aquest document fer un pas més enllà. No es tracta només de respectar el límit fixat per la llei, sinó d'aplicar el principi d'autolimitació responsable i de posposar o no celebrar aquestes trobades mentre la situació epidemiològica sigui d'alt risc.
4. Hostaleria
Les recomanacions fan incidència en el «context objectiu d'alt risc» que suposa veure en grup esdeveniments esportius o d'una altra índole en els bars, i subratllen la importància de dur la mascareta correctament col·locada en bars i restaurants. En algunes comunitats s'ha tancat l'hostaleria per ser considerada com un dels principals focus de contagi.
5. Mascareta
A més de l'advertència sobre el risc en bars i restaurants, es fa una menció especial a la recomanació de portar la mascareta correctament col·locada en tot moment quan estem en un local d'hostaleria. Els experts recorden que només hem de treure'ns la mascareta quan mengem o bevem, i adverteixen el perill de la relaxació en aquests contextos propicis per a la infecció.
6. Teletreball
Tot i que es fomenta des de l'inici de la pandèmia, el teletreball és una de les grans demandes durant la segona onada. De moment no és obligatori, però aquest document recomana a les empreses que fomentin el teletreball en la mesura que sigui possible i la flexibilitat horària d'entrada i sortida (horaris lliscants).
7. Ventilació
El consell assessor insisteix en la ventilació constant d'espais tancats, especialment en els llocs de trobada, com bars de les universitats, instal·lacions esportives, gimnasos i poliesportius. També en soterranis o semisoterranis amb mala ventilació. A més d'intensificar la ventilació, s'han d'extremar les mesures preventives de distància, higiene, aforaments màxims i ús de mascareta.
8. Esport
El document posa l'accent en les instal·lacions esportives tancades com a espai de risc. En aquest sentit, demana extremar les mesures de prevenció i evitar l'ús de vestuaris en gimnàs i poliesportius. També es recomana no acudir com a públic a competicions en entorns tancats, i reforçar l'ús de mascareta en aquests espais, també durant l'activitat esportiva, i la limitació dels grups a sis persones.
9. Zones comunes
El document assenyala com a zones comunes espais com els passadissos, hall, els bars de les universitats i altres. En aquests llocs s'anima a extremar els protocols per regular l'estada i trànsit en ells, i es recomana una cura especial de les mesures de prevenció que inclouen la mascareta, a més de la distància de seguretat, la higiene freqüent i grups de relació reduïda i poc continuada.
10. Transport públic
Els experts adverteixen el risc de contagi en el transport públic. Les noves recomanacions posen l'accent en evitar les aglomeracions, especialment en hora punta. Per això es demana als governs autonòmics incrementar les freqüències del transport i el nombre d'unitats en aquestes franges horàries. Als usuaris es demana portar la mascareta ben posada i anar en silenci durant el trajecte.