Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla mitjà d'una infermera preparant una dosi de la vacuna Janssen a l'interior del bus del Banc de Sang a Alcanar

Els experts expliquen si hi ha soques més letals del coronavirus

La preocupació va créixer després de publicar-se un estudi on es parlava d'una nova soca més letal i contagiosa que l'original

La setmana passada va créixer la preocupació pel coronavirus després de veure la llum una investigació que va trobar una mutació de la SARS-Cov-19, causant de l'actual malaltia Covid-19, després d'analitzar més de 6.000 seqüències genètiques del virus, i que alguns van veure com un fet preocupant i urgent. 

La informació va aparèixer en un repositori on tothom pot publicar articles i investigacions abans de ser validades pels experts, un fet que provoca, a vegades, que es difonguin informacions que acaben sent falses o poc rigoroses.

Després d'aquest suposat estudi, els científics han llençat un missatge tranquil·litzador sobre la Covid-19: Tots els virus muten, també la SARS-Cov-19, però de moment no s'ha vist que el virus s'hagi tornat més contagiós ni més letal. De fet, ni tan sols es pot parlar d'una nova soca del virus, sinó de petites variacions en la que ja es coneix. 

Els experts en la matèria consideren que aquest cas és un mes dels molts que han aparegut a les xarxes socials últimament i que simplement és una especulació amb resultats poc concloents i no verificats mitjançant estudis amb tècniques i material de qualitat.

No hi ha una soca diferent del virus, només canvis en el genoma poc significatius

La informació publicada parlava d'una soca diferent del virus, una inicial a la Xina i una segona trobada posteriorment, i que com que els científics se centraven en la primera per trobar una cura o tractament per a la malaltia, aquesta no seria adequada per combatre la segona soca. 

Els científics, en canvi, asseguren que no existeix una segona soca, sinó que s'ha confós amb el fet de trobar  canvis en el genoma del mateix virus, a causa del seu procés de reproducció, en què el virus replica la seva pròpia informació genètica. 

Tot i això, els experts no descarten que pugui aparèixer una nova soca d'aquest coronavirus, igual que passa amb molts virus com ara el de la grip, però és un fet que encara no s'ha produït. 

Ara per ara, els científics de tot el món estan fent un seguiment en temps real de la mateixa soca del coronavirus que va aparèixer per primer cop a la Xina i que s'ha estès per tot el món.

De moment, segons afirmen, no s'han trobat les condicions per parlar de noves soques, ni que siguin més letals ni contagioses que l'original. A més, les variants del genoma de la mateixa soca tampoc són suficientment significants perquè afecti la seva transmissió