Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'arxiu d'un carrer completament buit a causa del confinament

Gerro d'aigua freda: les noves variants canvien la data del final de les restriccions

El Centre de Control de Malalties d'Europa alerta del risc d'aixecar les mesures abans de l'estiu

Imatge d'arxiu d'un carrer completament buit a causa del confinament
L'informe del Centre de Control de Malalties Europees alerta que serà necessari mantenir les restriccions «els pròxims mesos»  | iStockPhoto (Dennis Gleiss)

Després de superar la primera onada del coronavirus, es va estendre una sensació d'optimisme amb el convenciment que podríem controlar les noves onades amb restriccions puntuals. Però la situació ha canviat i l'aparició de noves variants més contagioses en poques setmanes allunya la il·lusió de recuperar aviat la nova normalitat. Ni l'arribada de les vacunes servirà per accelerar la superació de la pandèmia, perquè segons el darrer informe del Centre de Control de Malalties Europeu (ECDC) s'hauran de mantenir les restriccions «els pròxims mesos».

L'informe mostra un empitjorament de les perspectives: «a causa de l'emergència de les variants més contagioses del coronavirus i encara que s'implementi un programa més ràpid de vacunació, serà necessari endurir i mantenir les mesures restrictives en els pròxims mesos per evitar nous augments de la mortalitat».

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

La previsió de l'autoritat sanitària europea és que mesures com confinaments, limitació de viatges i aforaments o tocs de queda s'hauran de perllongar encara més pels «retards en obtenció, distribució i administració de vacunes». Aquests retards ja han obligat a frenar la campanya de vacunació en algunes zones d'Espanya, com Madrid i Catalunya.

L'informe del ECDC és un gerro d'aigua freda per als països europeus, que es troben en plena lluita per doblegar la corba de la tercera onada. Però sobretot per a Espanya, que de confirmar-se les pitjors previsions s'haurà de preparar per a un segon any en blanc per al turisme i rebrà així un cop definitiu a l'economia.

Els investigadors del ECDC veuen molt probable que les noves variants més contagioses com la britànica acabin sent dominants d'aquí a març. L'escenari més probable és que els casos de la nova variant passin del 25% actual al 100% en el pròxim mes, i això ho canviaria tot: «Un augment del 70% en un contagi redueix un 40% l'eficàcia de qualsevol mesura de resposta».

Confinament dur al febrer

L'informe planteja, en el pitjor escenari plantejat, un enduriment de les mesures al febrer similar al pitjor moment de la primera onada, l'1 d'abril del 2020. A Espanya ja s'ha descartat arribar a aquest extrem i Sanitat rebutja tot allò que relaciona amb un nou confinament total al país. Tot i això, des del ECDC asseguren que «reforçar les mesures restrictives el febrer evitaria un augment de la mortalitat associada a la variant més contagiosa». A mesura que avança la campanya de vacunació, preveu que «cada mes addicional de mesures restrictives reduirà els pics de la mortalitat i el nombre total de morts».

El seu càlcul és que l'excés de mortalitat variarà notablement en funció de la data on s'aixequin les mesures: «Trobem que hi hauria un 10% menys de morts el 2021 si les mesures s'aixequen l'1 d'abril en lloc de l'1 de març, i un 20% de morts menys si s'aixequen l'1 de maig en lloc de l'1 de març».

El Centre de Control de Malalties Europeu dóna per fet que l'aparició de les noves variants més contagioses acabin amb la il·lusió d'una ràpida sortida de la normalitat. La seva amenaça posa en escac la tornada a una certa normalitat social i econòmica, malgrat l'arribada de les vacunes. «És important comunicar que durant diversos mesos serà necessari mantenir mesures estrictes per evitar un augment de la transmissió, l'hospitalització i la mort», asseguren.

El risc de tornar a començar de zero

Segons aquest darrer informe, «amb el temps, la vacunació reduirà l'impacte del virus i permetrà suavitzar les mesures restrictives», però això no evitarà que a curt termini s'hagin de perllongar les restriccions per evitar el risc d'una propagació de les noves variants.

Els investigadors del ECDC tenen en compte les advertències dels experts sobre el risc d'una propagació de les noves variants de coronavirus abans que la immunització de la majoria de població. Això significa que si els nous ceps avancen més de pressa que la vacuna, es podrien fer resistents als anticossos i s'hauria de tornar a començar de zero.