Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Clau amb un clauer d'una casa sobre diversos bitllets i factures

La novetat que beneficia molts hipotecats catalans: per fi una bona notícia

Els catalans veuen millorades les seves condicions aquest mes

Amb el canvi de mes, els hipotecats catalans rebien bones notícies. Aquest mes de juny s'han produït tres descensos consecutius de l'euríbor després d'haver arribat a màxims que no es recordaven des de 2008.

A Catalunya, les hipoteques a tipus variable prenen com a referència l'euríbor a 12 mesos. Per segon dia seguit va experimentar un descens, que va assolir les 64 mil·lèsimes i s'hi va situar al 3,875 %. D'aquesta manera, la mitjana provisional del mes quedava establerta al mateix percentatge.

L'euríbor a 12 mesos va passar del 3,757 % del mes d'abril al 3,862 % de maig. Això representa una pujada de 0,103 punts, recull el portal especialitzat Euribor.com. Aquest índex també experimenta una reducció a sis mesos en 25 mil·lèsimes fins a arribar al 3,721 %. Del 3,516 % de mitjana d'abril es va elevar al 3,682 % del maig, que representa un increment de 0,166 punts.

No podem passar per alt també l'euríbor a tres mesos, que se sol utilitzar sobretot en les hipoteques d'Irlanda i Itàlia. La disminució va ser d'una mil·lèsima, fins al 3,462 %. La mitjana d'aquest referencial va pujar del 3,179 % a l'abril al 3,372 %, que suposa 0,193 punts més.

Una persona amb un paper i un boli i una maqueta duna casa en miniatura sobre una taula
L'euríbor, que es pren com a referència per a les hipoteques, ha experimentat descensos lleugers. | Getty Images

La causa d'aquesta pujada de l'euríbor

Des del 4 de febrer de l'any passat l'euríbor ha experimentat un augment constant. El Banc Central Europeu (BCE) va haver d'elevar els tipus d'interès per contenir la forta inflació de la zona euro. A més a més, aquesta tendència s'hi va veure agreujada arran que esclatés el conflicte d'Ucraïna, apunta el portal esmentat.

A la darrera reunió d'aquest òrgan europeu, celebrada el 4 de maig, van optar per alçar els tipus. Era la setena pujada consecutiva, però en aquesta ocasió es van conformar amb només 25 punts bàsics.

Els tres escenaris que pot oferir l'euríbor

Al començament d'any gairebé totes les estimacions apuntaven que l'euríbor depassaria el 4 %. La seva tendència a l'alça convidava a pensar que això passaria més aviat que tard. Tot i això, la situació va fer un gir radical a mitjans de març, quan es va produir la fallida de Silicon Valley Bank i la caiguda de Credit Suisse. Això va obligar el BCE a canviar d'estratègia.

Els analistes del comparador HelpMyCash es pronunciaven sobre tres possibles escenaris que podria oferir l'euríbor. En primer lloc, si la inflació seguís disparada i la banca es mantingués sòlida, el BCE continuaria amb els plans d'augmentar els tipus. Apuntaven que tenien un interès especial a disminuir la inflació. A més, auguraven que l'euríbor es podria tancar al juny per sobre del 4 %.

Mans de dona agafant bitllets d'euro
Les butxaques dels catalans han patit els increments de l'euríbor. | Getty Images

El tercer i últim cas que tenen en compte els analistes és que la inflació es reduís. Davant d'això, els tipus deixarien aparcada la seva escalada i els mantindrien al 3,5 %.

Les propostes més viables són la primera i la segona. Assenyalaven el fet que organisme financer incrementaria els seus tipus un mínim de 0,25 punts entre maig i juny. A més, l'euríbor tancaria el mes de juny amb percentatges entre el 3,75 % i el 4 %.

Són xifres que s'aproximen força al que ha passat les últimes setmanes. Tot queda pendent de l'evolució d'aquest índex. La possibilitat que superi la barrera psicològica del 4 % no és descartable i és una previsió que ja fa anys que anuncien els experts. En qualsevol cas, els hipotecats catalans han rebut de bon grat les últimes notícies sobre els descensos.