Muntatge amb diversos cotxes aparcats en bateria i una mà subjectant un sortidor d'una benzinera

La novetat a les benzineres que podria arribar a Repsol, Cepsa, BP o Galp

Una nova normativa italiana podria aterrar també a Espanya

Des del 2022 estem vivint una crisi del combustible com poques vegades abans la recordem. Això ha fet que hagin estat diverses les mesures que el govern ha dut a terme, tant d'Espanya com d'altres països de la Unió Europea.

Les benzineres s'han vist afectades amb noves normes i regulacions. Per exemple, des de l'1 d'agost passat, les d'Itàlia han viscut un gran canvi que podrà beneficiar tots els conductors.

L'objectiu és millorar la transparència. Per això, s'ha dut a terme una mesura que també podríem començar a veure ben aviat a Espanya. Davant d'això, de moment, no hi ha res confirmat.

Aquesta és la decisió que han pres a les benzineres d'Itàlia

Entre altres coses, el preu del combustible s'ha vist disparat aquest any. Aspectes com la guerra d'Ucraïna o la inflació han fet efecte en el preu del dièsel i de la benzina, cosa que ha afectat la butxaca de tots.

Una mà aguantant una mànega de gasoil en una estació de servei
Les benzineres italianes hauran de publicar els preus al costat del preu mitjà del combustible diàriament | Getty Images

Això ha fet que els governs hagin anat aprovant diferents mesures per intentar pal·liar aquests efectes. Al nostre país, per exemple, es van incloure diversos descomptes sobre el combustible per part de l'Executiu.

A Itàlia, però, han anat més enllà. Des de l'1 d'agost, les benzineres estan obligades a mostrar els preus mitjans de la gasolina i del gasoil.

Com s'han de mostrar els preus mitjans a les benzineres?

La normativa italiana s'ha aprovat a causa de l'increment del preu del combustible aquests últims mesos. Així mateix, aquesta mesura s'ha establert amb l'objectiu de garantir més transparència i control als preus de les benzineres.

Aquest sistema nou funciona a través de l'anunci dels preus mitjans del combustible. Es poden consultar cada dia des de les 08.30 hores al web del Ministeri d'Empresa i 'Made in Italy'.

A partir d'aquesta hora, les benzineres tenen dues hores per mostrar els dos preus. Aquelles benzineres que obrin després d'aquesta hora també comptaran amb el mateix temps per publicar els preus. Si tanquen algun dia, no caldrà que publiquin els canvis.

Les benzineres tindran dues hores per informar els seus clients

Per fer llum sobre el sistema, el que es farà és que cada matí el Ministeri d'Empresa d'Itàlia publicarà al  seu web la mitjana dels preus. Després, les benzineres disposaran de dues hores per informar del preu als consumidors.

Els cartells han d'estar ben visibles i s'hi mostraran els preus en euros per litre tant del dièsel com de la benzina, el GLP i el metà. Per calcular aquesta taula de preus mitjans que les benzineres han de mostrar, els comercialitzadors informaran el Ministeri dels seus preus amb decimals. Quan els rebin, l'organisme farà un càlcul mitjà per publicar-lo.

Muntatge amb una persona posant gasolina al cotxe i un cercle amb una mà subjectant diversos bitllets d'euro
No complir la norma comporta sancions d'entre 200 i 2.000 euros | Getty Images, Maria Sbytova

Les benzineres també hauran d'informar del que han cobrat

En aquest sentit, les benzineres no només hauran de comunicar els preus. Un cop per setmana, també hauran de comunicar el que han cobrat als usuaris.

En cas que un conductor trobi una xifra molt diferent de la mitjana, podrà informar-ne el Ministeri. En aquest cas, així com si l'estació de servei no compleix amb la nova normativa, arribaran les sancions.

Les sancions per no complir aquesta normativa a Itàlia

Com dèiem, cal tenir en compte les multes i sancions que comporta saltar-se la normativa per part de les benzineres. En aquest cas, la sanció econòmica anirà dels 200 als 2.000 euros, depenent de la facturació de la benzinera durant la infracció.

Així mateix, si l'estació incompleix la normativa més de quatre vegades en 60 dies, es pot suspendre l'activitat dels assortidors entre un i 30 dies.