Imatge dels Mossos davant un peatge de l'AP-7 del passat 17 de juny de 2020

La fi del peatge de la C-32 requereix 430 MEUR d'inversió en actuacions

La prioritat és connectar tots el pobles amb l'autopista, millorar el transport públic i transformar la N-II

El Departament de Territori i Sostenibilitat i el Consell Comarcal del Maresme han posat les bases per adaptar el territori a la nova mobilitat que esdevindrà a partir de l'agost de 2021, quan acaba la concessió de la C-32 i s'elimini definitivament el peatge, que és el més antic de l'Estat. El nou Pacte per a la Mobilitat del Maresme recull una trentena d'actuacions per als pròxims cinc anys que requereixen una inversió de 430 MEUR. Els principals objectius seran garantir la connectivitat de tots el pobles amb l'autopista, millorar la xarxa local per als desplaçaments interurbans, transformar la carretera N-II es una via cívica, fomentar la connectivitat a peu o en bicicleta i millorar l'oferta i el temps de viatge en transport públic.

Moltes d'aquest 'solucions' són velles conegudes a la comarca, que des de fa molts anys ha reivindicat la necessitat de millorar la seva connectivitat. El transport públic és un dels principals cavalls de batalla, que tot i que ha anat millorant amb el pas dels anys encara és lluny de les necessitats de la comarca.

«La mobilitat sostenible és una recepta molt complexa però l'ingredient principal és que hi hagi més i millor transport públic», assegura el conseller Calvet, que torna a situar aquest repte com una de les prioritats del Govern en aquest territori. Augmentar la capacitats dels trens amb combois més llargs o protegir la línia de la costa són algunes de les accions que recull el pla.

Una possible millora del transport públic

Pel que fa al transport públic per carretera es planteja la millora de servei exprés, s'estudiarà la implantació del transport a demanda i les bonificacions per a usuaris intensius. A preguntes dels mitjans de comunicació, Calvet també ha deixat la porta oberta a implantar el carril bus-vao a la C-32 si els estudis de mobilitat que s'estan fent ho recomanen.

Una altra reivindicació històrica, la transformació de la carretera N-II en una via cívica, havia topat sempre amb l'entrebanc que no existís a la comarca una alternativa gratuïta per al pas de vehicles. En el seu dia es va plantejar fins i tot la construcció de laterals a l'autopista, però mai va tirar endavant a excepció d'alguna actuació aïllada, com en el cas de Mataró.

Amb la gratuïtat de la C-32, però, l'escenari canvia i la transformació de la N-II tindrà ara via lliure, a partir del mes d'agost de l'any vinent. «Entrem en la mobilitat 3.0, que es deriva d'un fet fonamental, que és que l'autopista acaba la concessió o no hi haurà barreres», explica Calvet.

Una premissa que sí que s'haurà de complir, i que és conseqüència directa de l'alliberament del peatge, és la connectivitat de la pròpia autopista amb el territori: «Passem d'una autopista de pas amb els accessos pautats a via que ha d'estar absolutament relacionada amb el territori en tota la seva llargada».

Per fer totes aquestes actuacions, el Pacte entre el Govern i el Consell Comarcal preveu una inversió de 430,7 MEUR en els pròxims cinc anys. D'aquests, 240 MEUR els hauria d'aportar la Generalitat a partir de les transferències pendents de l'Estat des del traspàs de la titularitat de la N-II. Els altres 190 MEUR es finançarien a través d'altres plans, com el Pla de Rodalies.