Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge de la pols africana recaiguda sobre la ciutat de Màlaga.

Novetats sobre l'alerta per l'arribada d'una onada de pols africana a Catalunya

El Departament d'Acció Climàtica ha pres una decisió

La setmana passada el Departament d'Acció Climàtica, va realitzar l'activació d'un avís preventiu davant la creixent contaminació a causa de l'arribada de la pols africana.

Així, ha sigut avui dimarts quan el departament ha desactivat l’avís preventiu per contaminació atmosfèrica pels nivells de partícules PM10 declarat fa una setmana.

Aquest afectava els 40 municipis de la conurbació de Barcelona que formen part de la Zona de Protecció Especial (ZPE) de l’Ambient Atmosfèric.

A més, va ser ampliat el dimecres passat a les zones de qualitat de l’aire de la Catalunya central i les Terres de Ponent. 

L'avís preventiu desactivat

La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic ha decidit desactivar l’avís perquè s’ha iniciat la retirada de la massa de pols africana que afectava el país. 

Els nivells de PM10 estan disminuint a totes les estacions de vigilància i ja no superen el valor límit diari de 50 micrograms per metre cúbic en més d’una estació.

La previsió per aquest dimarts dels models de dispersió de contaminants atmosfèrics indica que ja no se superarà aquest valor.

Davant d'aquesta situació, s'havia activat un avís preventiu amb l'objectiu de reduir les emissions contaminants. 

Les platges catalanes, plenes de gent gràcies a les altes temperatures dels últims dies

Com a mesura de protecció

Aquest avís comportava indicar que el nivell de contaminació era elevat, informar la ciutadania perquè prioritzés l’ús del transport públic envers el vehicle privat, notificar a les activitats industrials i obres públiques i de generació elèctrica que activessin els protocols de treball previstos en aquests casos i recomanar als municipis que aturessin les obres amb materials pulverulents.

Es preveia que la situació d’intrusió de pols d’origen africà que estava afectant Catalunya s’intensifiqués i que les condicions meteorològiques fossin poc favorables per la dispersió dels contaminants atmosfèrics.

Aquesta és la desena intrusió de pols africà des del gener, quatre de les quals han provocat l'activació d'avisos preventius.

L’avís preventiu és la fase prèvia a la possibilitat d’episodi ambiental, sense que s’hagi de produir necessàriament, i s’activa per reduir les emissions de contaminants. 

La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic s'ha dedicat a fer un seguiment exhaustiu dels nivells per valorar diàriament si cal mantenir l’avís preventiu, activar un episodi de contaminació per partícules o bé desactivar l’avís.