L'Arxiu Històric de Tarragona (AHT) ha reobert aquest dilluns amb mesures especials de seguretat per evitar contagis de Covid-19. Els primers visitants no arribaran fins aquest dimarts, ja que s'ha establert un sistema de cita prèvia pel qual els usuaris han de demanar la documentació que volen consultar amb 24 hores d'antelació. L'aforament de la sala de consultes s'ha reduït a només quatre persones i es mantindrà la distància de seguretat. A més, la documentació que s'hagi consultat es posarà deu dies en quarantena per garantir que no és contagiosa i els ordinadors no estaran disponibles.
L'Arxiu Històric de Tarragona és el primer arxiu de Catalunya que torna a rebre usuaris. El Departament de Cultura ha elaborat uns protocols de seguretat per als visitants, els treballadors i la col·lecció i documentació. Així, les persones que vulguin fer consultes hauran de dur obligatòriament mascareta a l'interior de les instal·lacions. Des de l'AHT es facilitaran guants i gel hidroalcohòlic. Els tècnics també compleixen mesures de seguretat, com bates especials i mascareta. També s'ha instal·lat una mampara al taulell de l'entrada de la sala de consultes. La documentació consultada, per la seva banda, estarà deu dies en quarantena un cop s'hagi utilitzat abans de tornar a estar disponible.
El director de l'AHT, Ricard Ibarra, també comenta que han reduït l'aforament a només quatre persones. De fet, tan sols s'ha deixat una cadira i un faristol en cada taula. Els ordinadors tampoc estaran disponibles durant les properes setmanes i les revistes s'han retirat de les estanteries. De cara a les consultes, «els usuaris poden demanar la documentació amb un termini de 24 hores» per tal que els tècnics la puguin preparar, comenta Ibarra. «Se'ls assigna dia i hora i venen amb totes les mesures de seguretat», concreta.
Durant les darreres setmanes, el personal de l'AHT ha estat fent teletreball i ara s'han dividit en dos equips de tres persones. Cada setmana en treballarà un, amb l'objectiu d'evitar contagis entre ells. Ibarra assenyala que part del fons arxivístic està disponible en línia i que es treballa per digitalitzar-lo. «Tenim un volum de més de sis quilòmetres de documents. Seleccionem la documentació més susceptible de ser consultada per digitalitzar-la i posar-la a disposició dels usuaris», concreta. Una tasca que fa anys que es duu a terme.