A ja som conscients que la tornada a la normalitat no serà efectiva fins que es desenvolupi una vacuna eficaç. Tot i que ja entrem en fase de desescalada amb el relaxament d'algunes mesures, la nostra convivència i hàbits de vida hauran de canviar dràsticament. El nostre retorn progressiu a la situació anterior a la pandèmia vindrà marcada per dues normes clau: la distància social i les mesures d'higiene.
Aquesta situació suposa un gran repte per a tots els sectors econòmics que, a més de patir grans pèrdues durant el confinament, hauran de fer grans esforços per adaptar les seves activitats a aquest nou escenari. Segons el tipus d'interacció interpersonal que es dona en cada sector, els empresaris hauran de buscar els mecanismes adequats per oferir els seus serveis o productes amb garanties de seguretat sanitària.
Bars i restaurants
Les mesures que haurà de prendre aquest sector tan perjudicat durant el confinament encara no estan del tot clares, però cap empresari dubta que els pilars bàsics de la represa són la reducció d'aforaments i establir estrictes mesures d'higiene. Des de la col·locació de mampares de protecció fins a la supressió de cartes, passant per l'ús de vaixella d'un sol ús són algunes de les opcions estudiades.
Altres estan encaminades a fomentar el menjar 'take away' i en el cas d'alguns bars l'opció de bàrman a domicili «per fer festes privades amb molt pocs convidats o crear packs per muntar-te la petita festa tu mateix» explica Lito Baldovinos, de les cocteleries i restaurants del grup La Confiteria a 'La Vanguardia'.
No obstant això, el repte més per al sector és recuperar la confiança dels seus clients. Els empresaris temen que l'obertura dels establiments no sigui suficient perquè els consumidors se sentin segurs en un lloc tancat on transcorren moltes persones. Recuperar l'alegria i les ganes de prendre alguna cosa en un local pot ser l'objectiu més difícil de complir.
Hotels
Tal com passa amb els bars i restaurants, els hotels hauran d'adaptar noves pautes de seguretat orientades a intensificar les mesures d'higiene i garantir el distanciament social. No obstant això, com succeïa també en l'anterior cas, el repte més gran del sector serà la recuperació de la confiança dels clients. Prendre mesures de prevenció no garanteix que les persones se sentin segures i tinguin la il·lusió per allotjar fora de la seva llar.
El govern i els grups hotelers ja preparen un document de desescalada per a allotjaments turístics que estarà a punt en menys d'un mes i suposarà un abans i un després per a aquest sector.
Algunes cadenes amb presència internacional, com Meliá, ja han adaptat els seus hotels a la Xina a les noves circumstàncies, establint algunes mesures com la reducció d'aforaments, la desinfecció dels espais i ambients, el control de temperatura sense contacte, els equips de protecció individual i l'aplicació de tecnologia per fomentar el check-in digital a través del mòbil.
Escoles
L'obertura de les escoles es presenta com una de les reactivacions més problemàtiques. Els nens són difícils de controlar perquè no són conscients de la necessitat de prendre mesures de distanciament social i de protecció. Resulta poc probable que els més petits siguin capaços de suportar les màscares i de respectar la distància de seguretat, de manera que els dubtes sobre com es gestionaran les aules, el temps d'esbarjo, els àpats en menjadors o l'ús dels lavabos són múltiples.
A la Xina ja hem pogut veure com s'optava per la separació dels pupitres amb pantalles de metacrilat, però a casa nostra s'espera una volta gradual que no desplaci a tots els alumnes al centre escolar.
Algunes opcions que es plantegen són les classes reduïdes amb màxim 15 alumnes i un horari especial per a cadascuna d'elles. L'objectiu seria permetre que tots els alumnes puguin anar una estona a classe, en dies alterns i unes quatre hores al dia. La resta de l'educació continuaria en línia, especialment en els grups de més edat.
Petits comerços i centres estètics
Aquests establiments presenten un gran problema afegit. I és que la gran part són microempreses o autònoms que hauran d'afrontar els costos de prevenció en una situació econòmica molt complicada després de la llarga aturada en la seva activitat. Els petits comerços i centres estètics com perruqueries es caracteritzen per la proximitat al client, de manera que les mesures han d'estar orientades a garantir el distanciament social i les mesures de protecció com la col·locació de mampares en determinades zones.