L'obertura de les estacions d'esquí catalanes, a debat per part del Govern

Alguns països de la Unió Europea ja s'han pronunciat al respecte

Pla obert del telecadira del Trampolí de l'estació d'esquí de La Molina (Cerdanya)
Alguns països de la Unió Europea ja han anunciat que les estacions d'esquí no obriran al desembre  | Catalunya Diari

El pont de la Puríssima sempre ha significat el tret de sortida de la temporada de les estacions d'esquí. Enguany, amb la pandèmia del coronavirus la situació canvia completament. Les actuals restriccions per frenar la segona onada del coronavirus a Catalunya impedeixen l'obertura de les estacions i caldrà veure si el Govern de la Generalitat dona el vistiplau perquè obrin portes. El sector preveu que sigui a partir del 21 de desembre, quan s'aixequi el confinament perimetral a Catalunya, però la darrera paraula la té l'executiu català.

En aquest sentit, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha indicat aquest matí a Catalunya Ràdio que s'està debatent si les estacions d'esquí podran obrir aquesta temporada i quan ho podran fer, «condicionats» també pel que fan a la resta d'Europa. En aquesta mateixa línia, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha explicat que a l'Últim Consell Territorial ja es va acordar la creació d'un grup de treball entre el ministeri i les comunitats on hi ha estacions d'esquí per coordinar mesures.

Segons el ministre, el govern espanyol també les provarà de coordinar amb Andorra i França. Illa ha advertit que el més rellevant no és l'activitat de l'ski, sinó «l'afterski, que és el que cal treballar». El sector, que ja dona per perdut el pont de la Puríssima i que representa un 20% de la facturació de tot l'hivern, confia que la pandèmia evolucioni favorablement i poder atreure esquiadors el període de Nadal.

Ara fa una setmana, el passat 20 de novembre, el president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), Ricard Font, explica que preveia obrir les estacions d'esquí que gestiona un cop s'aixequi el confinament perimetral municipal de caps de setmana. Font recordava que de dilluns a dijous no hi hauria cap restricció per poder anar a esquiar i que quan es passi a restricció comarcal les pistes s'assegurarien «un mínim de públic» durant aquests tres dies. 

Font assegurava que les estacions estan a punt per obrir i, de fet, va celebrar l'arribada del fred per poder generar neu artificial, però va subratllar que l'obertura de les pistes està condicionada a les mesures que estableix el Procicat. I en aquest sentit va afirmar que les estacions de muntanya s'obriran a partir que hi hagi el desconfinament comarcal.

«A partir que els caps de setmana es pugui obrir tota una comarca, obrirem les estacions. Entre setmana tothom podrà venir a esquiar i els caps de setmana ho podrà fer la gent de la comarca«, ha indicat. La data? «Quan es produeixin les condicions objectives fixades per Salut i el Procicat».

 

Pendents de la decisió dels països de la Unió Europea

Tal com ha comentat Vergés i Illa, caldrà estar atents a què fan la resta dels països de la Unió Europea i si es decideix una estratègia comuna. En aquest sentit, la cancellera alemanya, Angela Merkel, va assegurar aquest dijous que intentarà buscar consens entre els estats de la Unió Europea perquè totes les estacions d'esquí es mantinguin tancades com a mínim fins al gener.

En una intervenció al Bundestag, Merkel va dir que intentarà que la mesura sigui «a escala de la Unió Europea» per evitar els «viatges turístics» durant Nadal i prevenir el risc de contagi de covid-19. La proposta de tancar les estacions d'esquí al bloc comunitari arriba després que Alemanya, Itàlia i França ja hagin anunciat que no les obriran al desembre, mentre Àustria s'oposa a la mesura.


Comentaris

envia el comentari