Gran pla general del Portal de l'Àngel de Barcelona, ple de gent fent compres en plena campanya de Nadal

El Nadal arriba a Barcelona: l'encesa de l'enllumenat serà la setmana vinent

Un espectacle a la plaça de Catalunya donarà pas a l'estrena del nou model d'il·luminació

Ja ens trobem a les portes de les festes de Nadal. Molts municipis catalans es troben ara mateix immersos en la instal·lació de l'enllumenat que omplirà de màgia els carrers durant aquesta època de l'any. Fins i tot, hi ha ciutats i pobles que ja fa dies que esperen el moment de l'encesa i ja estan totalment guarnits.

Després d'un Nadal del 2020 amb moltes restriccions vigents, s'espera que aquestes festes tinguin un caire més relaxat i siguin més similars a les que estàvem acostumats, amb els tradicionals dinars i sopars familiars, cavalcades dels Reis d'Orient, mercadets nadalencs i tota la parafernàlia festiva.

Ningú perd de vista, però, la situació de la Covid-19 en aquests moments a Catalunya. Els indicadors van pujant dia a dia i totes les mirades estan allí centrades per saber quins poden ser els passos que s'hauran de dur a terme per evitar una possible nova onada de coronavirus. De fet, a Europa, ja son molts els països que es troben en un moment crític de la pandèmia i han tornat a aplicar mesures restrictives. Fins i tot ja hi ha països, com Holanda, que han decidit suspendre la festa de Cap d'Any als carrers.

Barcelona obrirà l'enllumenat nadalenc la setmana vinent

La situació a casa nostra, però, és diferent. Tot i l'increment de casos, encara es pot parlar de calma relativa. Cal no perdre de vista que encara ens trobem en pandèmia i per tant s'han de continuar seguint les mesures de seguretat recomanades, com dur la mascareta o la distància social. 

Tenint això en compte, Barcelona ja ho té tot a punt per començar la campanya de Nadal. Avui ha anunciat que la setmana vinent, el 24 de novembre, obrirà els llums de Nadal. Enguany la ciutat estrena un nou model d'il·luminació LED -que ja es va presentar al maig- que reivindica Barcelona com a ciutat del disseny i defuig de les il·luminacions més tradicionals.

Els llums s'exhibiran als carrers entre el 24 de novembre i el 6 de gener. Aquest 2021 la inversió de l'Ajuntament en la il·luminació de Nadal és de 2.148.500 euros, un 32,46% més. Com ja es va dir, a més, es manté la subvenció del 75% del cost dels llums als eixos comercials per donar suport a comerciants. L'acte d'encesa de tota la ciutat començarà el proper dimecres a les sis de la tarda a la plaça de Catalunya amb l'espectacle Ombrana, de la companyia Ponten Pie.

En conjunt, s'il·luminen més de 100,5 km lineals de vies públiques, una xifra similar al 2020 (99,8). "Els llums de Barcelona d'enguany seran més i millors", ha destacat en roda de premsa el primer tinent d'alcaldia de Barcelona, Jaume Collboni, que ha posat en valor el "salt qualitatiu" que fa la ciutat amb un nou disseny "únic" que renova els llums utilitzats durant prop d'una dècada.

Collboni també ha indicat que s'aposta per un model sostenible, perquè són llums LED que es poden reutilitzar els propers anys donant-los altres formes.


A partir del 25 de novembre, els llums estaran encesos entre les 17.30 h i les 23 h de dijous a diumenge. Divendres i dissabte s'allargarà fins a la mitjanit i la nit de Cap d'Any i la nit de Reis fins a les 2 h de la matinada.