Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Castell de Querol

El castell de Querol culmina les obres de consolidació i s’obrirà al públic a partir de la tardor

Al llarg del 2020 s’ha executat la segona part de les obres

Castell de Querol
Detall de la nova passarel·la que permetrà visitar el castell | Ajuntament de Querol

Les obres de restauració  i consolidació del castell de Querol  avancen a bon ritme. Per aquest motiu, a partir d’aquesta tardor el  monument s’obrirà al públic i serà visitable dins de l’oferta turística del municipi. Fins ara, l'estat de conservació de l’edifici no era òptim per acollir la presència de visitants i calia una important intervenció en les parts més degradades.

En aquest sentit, segons explica Jordi Pijoan, l’alcalde, la primera fase de les obres d'urgència, iniciada l’any 2018, van consistir en la consolidació de la torrassa més antiga que quedava, molt desfalcada a la torre nord, es va reforçar tota la volta de l'antiga bodega i es va consolidar i reconstruir  la paret que es va enfonsar fa més d’un any.

Pel que fa a la segona fase de les obres executada enguany, i que permetrà obrir  l’espai al públic, s’ha rehabilitat la volta de l’entrada i la del celler, a més de consolidar alguns murs i habilitar els accessos amb passarel·les. També s’han posat unes escales interiors  que permetran una visita guiada a l’espai, en grups reduïts, i amb reserva prèvia.

L’estudi arqueològic, a bon ritme

Pijoan comenta que paral·lelament a les obres, s’està realitzant un estudi arqueològic del castell amb la finalitat de conèixer, d’una forma més profunda, la realitat de l’espai i poder planificar quines intervencions s’han de fer en el futur. Així, en les excavacions s’espera trobar «objectes que expliquin com era la vida al castell abans de l’any  1800», apunta.

Per la seva banda, un dels condicionants principals per poder executar els treballs arqueològics és el finançament, «donada la grandària del castell i l’envergadura del projecte», afirma l’alcalde. Per això, caldrà buscar el suport econòmic de les diverses administracions com fins ara, «ja que a dia d’avui la Diputació de Tarragona ha aportat  30.000 euros, la Generalitat de Catalunya 50.000 i 10.000 euros els ha posat l’Ajuntament», conclou.

Un Bé Cultural d’Interès Nacional

El castell de Querol, que dona nom al municipi, és de mitjans del segle X, quan durant més de 100 anys el riu Gaià va fer de frontera entre el Comtat de Barcelona i el món musulmà. El castell està situat en un replà del vessant ponentí del conjunt muntanyós de Montagut, per damunt del Gaià, que hi passa uns centenars de metres per sota.

Des del castell es veu al nord l'engorjat d'on surt el Gaià; al nord-oest, el torrent d'Esblada; al nord-est, cal Baldric; al sud-oest, Selmella; al sud, Pinyana; i al sud-oest, la vall del Gaià. El seu estat de conservació era crític després que haguessin passat quasi bé 200 anys del bombardeig que va patir durant les guerres carlines.