Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Cartell anunciant obra nova amb l'edifici en construcció al fons, al carrer del Doctor Ferran de Reus

L'obra nova de Reus, majoritàriament venuda sobre plànol, evita un efecte pandèmia

Durant l'any 2020 s'ha disparat la venda de cases amb espai exterior fora de la ciutat

Fa almenys tres anys que torna a haver-hi, a Reus, diferents promocions d'habitatges en construcció. En la majoria dels casos, bona part dels pisos ja s'havien venut sobre plànol i, per tant, les obres han seguit endavant. Una situació que no s'ha produït a altres llocs, on promocions que encara no s'havien venut s'han aturat temporalment.

[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]

A la capital del Baix Camp hi destaquen promocions com la de l'avinguda de l'Onze de setembre, la del carrer del Doctor Ferran o la del Forn de Soto, entre el carrer del Roser i el camí de Valls. Una altra tendència que s'ha mantingut és la de la reforma d'edificis més petits en espais més cèntrics.

Tot plegat engegat i en bona part venut abans de l'esclat de la pandèmia que, de cara als pròxims anys, pot suposar canvis importants en el mercat immobiliari, alguns dels quals ja s'han notat durant el 2020. Així ho corroboren diferents actors del sector, des d'Agents de la Propietat Immobiliària fins a agències, plataformes digitals i promotors.

Un d'ells és Ferran Font, director d'estudis de Pisos.com. Segons les dades del portal immobiliari, la incertesa de la situació econòmica actual i les previsions d'increment de l'atur han fet que «les promotores, durant el 2020 han deixat alguns projectes en stand by i han continuat els que havien venut sobre plànol».

L'obra nova revifa

Font explica que «la recuperació de tota l'activitat que hi havia el 2007 no hi és i no hi serà, bàsicament perquè la caiguda és d'un 85%; de tota manera també era una activitat desmesurada». Juan José Aguilera, API i director de Relacions Institucionals de Col·legi de Barcelona, coincideix que «hi ha activitat, no comparable a abans de la bombolla immobiliària».

Entre altres coses, apunta, perquè «els bancs, per finançar als promotors, després de la crisi del 2008 van començar a demanar més prevendes». Unes prevendes que s'han assolit a promocions com les que més destaquen, en volum, a Reus. En total, calcula Aguilera, uns 150 immobles d'obra nova actualment en construcció.

Imatge d'un solar en obres, amb un operari treballant, material d'obra i diverses furgonetes
Imatge de l'espai del Forn de Soto, entre el carrer del Roser i el Camí de Valls, on s'està aixecant una nova promoció immobiliària | Jordi Olària Gras

Tant ell com fonts de les agències i promotores implicades corroboren que «aquestes promocions són del 2018-2019, amb molta prevenda, molta part ja estava venuda abans de construir». «La meitat de la promoció ja la teníem venuda gairebé des del principi», apunten en alguns casos.

Es tracta, en més d'una promoció, de pisos grans, de més de 120 metres quadrats i habitatges amb terrasses que poden anar dels 20 als 50 metres quadrats. Una tendència, la de l'espai exterior, que s'ha accentuat especialment arran de la pandèmia, tot i que no específicament en la demanda de pisos.

La pandèmia dispara les vendes de cases

«El que ha fet la pandèmia és accelerar la venda de cases amb jardí, més que de pisos amb balcó, ha sigut una passada», apunten des del sector. En algunes agències immobiliàries asseguren que «ens hem quedat sense producte a la cartera, els xalets s'han venut tots, i cases de més de 320.000 euros».

Matisen, també, que a la zona de Reus hi ha un altre condicionant important. Tant el 2019 com el 2020 hi ha caigut el 'gordo' de Nadal. Sigui com sigui, situen en un 80% del total les vendes tant de pisos grans com de cases, sobretot fora de Reus. «La pandèmia ha sigut un catalitzador que ha accelerat molts canvis i tendències que ja s'havien començat a produir», afegeix Font.

«Durant el 2020, el 70% de la gent que ha trobat a faltar alguna cosa del seu habitatge es refereix a espais on poder gaudir de l'aire lliure», detalla. Unes demandes a les quals, ja des dels darrers mesos, «s'aniran adaptant» les promocions que es puguin planificar.

Edifici en construcció a l'avinguda de l'Onze de Setembre de Reus
Les promocions immobiliàries d'obra nova de Reus tenen un alt percentatge de venda sobre plànol | Jordi Olària Gras

En el cas de la venda de cases, principalment fora de la ciutat, Aguilera reafirma que «la gent sacrifica centralitat per criteris com que sigui exterior, que tingui terrassa o jardí». Fins i tot «també hem notat una gran preferència per fer més quilòmetres i tenir una casa; en comptes de comprar-me pel mateix pressupost un pis a la ciutat, doncs em compro una casa en una urbanització».

Tot plegat, tant la venda de cases com la dels pisos d'obra nova, va dirigit majoritàriament a l'habitatge directe més que a la compra per acabar-lo llogant. «Els preus no estan creixent com creixien, i lleis com l'aprovada recentment pel Parlament no ajuden a la compra com una inversió per llogar», critica Aguilera.

Tendències de canvi a partir d'ara

Si la demanda d'espai exterior ha crescut arran de la pandèmia, també ho ha fet la de l'eficiència energètica. «La tendència serà crear immobles que no tinguin una necessitat de ser tan grans però que estiguin molt centrats en l'eficiència energètica», augura Ferran Font.

Aclareix que «els pisos d'obra nova ja tenien una eficiència energètica més alta que els de segona mà, però a partir del 2020 és quan s'ha posat definitivament al centre». De la mateixa manera que el confinament ha fet augmentar el valor de l'espai exterior, el teletreball també pot acabar incidint a l'hora de dissenyar noves promocions urbanístiques.

Encara que pugui semblar que els condicionants generats per la pandèmia podrien desaparèixer amb el virus, Font assegura que, amb els estudis a la mà, «el que estem veient és que aquestes tendències són sòlides, i ho veiem també perquè és l'aposta que estan fent les promotores».