Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Treballadores a l'interior de l'obrador d'Aiguamúrcia

Petits productors ecològics i de proximitat s'uneixen per crear el primer obrador agroalimentari de l'Alt Camp

La cooperativa Tarpuna, mitjançant el projecte Dunia, ha obert una campanya de mecenatge per a fer-ho possible

Els aliments que provenen de l’agricultura tenen un gran impacte sobre el medi ambient. El seu transport, els  fertilitzants químics  que s’utilitzen o la despesa d’aigua per al reg són alguns dels factors més rellevants en l’agreujament del canvi climàtic, ja que són els responsables d’un quart del total d’emissions de gasos d’efecte hivernacle.

En aquest context, i per facilitar la implicació ciutadana en l’alimentació sostenible, la cooperativa Tarpuna ha impulsat el projecte Dunia amb un seguit de campanyes per tal d’aconseguir finançament per als petits productors i elaboradors ecològics i de proximitat. Una d’elles es localitza a l’Alt Camp, i pretén recaptar el pressupost necessari per ajudar a construir un obrador agroalimentari a Aiguamúrcia, amb un punt de venda per dinamitzar l’economia rural i reduir l’impacte ambiental.

Un obrador per millorar la producció

Aquest obrador, impulsat per la Montse Serramià, formarà part de les instal·lacions de Cultius Gaià-Garrofina, un projecte que es basa en el cultiu, l’elaboració i la venda de productes ecològics a base de matèries primeres autòctones com la garrofa, l’ametlla o l'avellana.

La finalitat és aconseguir un model de producció que tingui uns objectius coherents i ètics que duguin a la ciutadania al canvi social. «Nosaltres no solament som pageses sinó elaboradores i venedores del nostre producte, que no són tan sols garrofes o avellanes sinó xocolates, gelats o cremes. Aportem, així, un nou model agrari que fuig del monocultiu i aposta pel territori i els productes de proximitat», explica l’emprenedora.

Montse Serramià recollint garrofes
Montse Serramià recull les garrofes de la seva finca familiar | cooperativa Tarpuna

Ara, si s’aconsegueix la quantitat necessària, l’obrador propi permetrà un estalvi en el cost de la producció actual i també en carburant, ja que s’evitaran els desplaçaments. Alhora, esdevindrà un espai de proximitat per a petits productors de la zona, que actualment tenen necessitats puntuals d'un obrador, perquè puguin elaborar els seus productes i també crearà ocupació i dinamitzarà el municipi i l'entorn, com a punt de venda i atracció turística a la zona.

Es necessiten 9.450 euros

La campanya de microfinançament està valorada en una quantitat òptima de  9.450 euros. Està oberta des del 19 d’octubre i, a 12 dies de la seva finalització, s’han recollit 2.180 euros a través de la plataforma Goteo.  En aquest sentit, es poden fer aportacions des de 10 euros i fins a 300, amb recompenses que es basen en tauletes i cremes de garrofa, most, fruita seca, torrons i lots de Nadal amb els productes que s’elaboren a l’obrador.

La garrofa, un cultiu menystingut

En l’actualitat, segons Cultius Gaià-Garrofina «el garrofer és un cultiu històric que es troba oblidat, abandonat i menystingut per la majoria de pagesos». Per això Serramià vol reivindicar-lo i sobretot tornar-lo a introduir a la cuina, ja que permet treure farina de garrofa  i melassa de garrofa que serveix endolcir-ho tot amb proximitat i de forma saludable. En aquest sentit, i a diferència del cacau, la garrofa no conté teobromina i, per tant, és recomanable per a infants i adults que tinguin insomni.

Persones plegant garrofes
Les garrofes són un producte encara poc valorat | cooperativa Tarpuna