Salut ha obert aquest dilluns a la tarda el punt de vacunació massiva al Palau de Fires de Girona, amb capacitat per a administrar fins a 10.000 dosis diàries contra la Covid-19. El director de sector del CatSalut a Girona, Salvador Campasol, ha explicat que l'objectiu és «vacunar el màxim nombre de persones possible en el mínim temps possible, en funció del nombre de dosis que arriben». En aquest espai s'han habilitat vuit boxs amb cues independents per anar administrant el vaccí. La primera jornada de vacunació, que ha començat a les tres de la tarda, ha arrencat amb 640 persones citades per rebre la vacuna.
??@girona_cat ha cedit l’equipament de @firadegirona per a la campanya de vacunació contra la COVID-19. Avui s’ha obert el punt que preveu rebre 600 persones ja aquesta tarda pic.twitter.com/je8Yts4Cq5
— #SalutGirona (@salut_gi) April 19, 2021
En aquest sentit, la responsable del procés de vacunació a les comarques gironines, Montse Canet, ha reconegut que «són relativament poques, tenint en compte que la capacitat que tenim és més gran, però, d'entrada, són les vacunes que teníem». Inicialment, l'espai té un doble vessant. D'una banda, donarà cobertura a la població de la ciutat de Girona amb l'administració de dosis de Pfizer. I de l'altra, té abast supramunicipal com a punt de vacunació massiu d'AstraZeneca, amb l'objectiu de facilitar l'accés del conjunt de la ciutadania a la vacuna.
L'organització dels efectius, així com l'horari d'obertura estarà subjecte a l'enviament de vaccins, fins a incrementar la vacunació també en caps de setmana. Aquest primer dia, el dispositiu ha estat operatiu entre les tres i les set de la tarda. Dimarts i dimecres, la previsió és vacunar durant tot el dia.
Es treballarà en funció del nombre de vacunes que hi hagi disponibles
El director de sector del CatSalut a Girona, el doctor Salvador Campasol, ha explicat que actualment hi ha capacitat per atendre entre 1.800 i 2.000 persones al dia, però que es pot ampliar fins a les 10.000 diàries si arriben suficients vacunes per fer-ho. «Treballarem en funció del nombre de vacunes que tinguem perquè una de les característiques de les de la Covid-19 és que no queden vacunes per posar, totes les que arriben s'administren», ha afegit.
En aquest sentit, Campasol ha assenyalat que l'objectiu és «vacunar el màxim nombre de persones en el mínim temps possible», però per a això cal que vagin arribant dosis del vaccí. Així mateix, ha afegit que «a mesura que els CAP vagin recuperant la seva activitat normal i hàgim alliberat espais, arribarem al moment de capacitat màxima de 10.000 vacunes al dia».
Vuit boxs de vacunació i una trentena de professionals treballant
La responsable d'infermeria d'atenció primària de l'ICS i l'IAS i responsable de la vacunació a les comarques gironines, Montse Canet, ha detallat que al Palau de Fires hi ha instal·lat vuit boxs amb cues independents per vacunar. Hi poden treballar fins a una trentena de professionals, entre infermeria i administratius. Canet admet que, per la capacitat del nou espai, arrencar amb 640 persones és «relativament poc», però són les vacunes de les quals disposaven.
«Fins al migdia no han arribat noves dosis i la programació la teníem feta des de la setmana passada, però ens semblava una quantitat de vacunes prou bona per començar», ha afegit Canet. També ha anat bé, concreta, per prendre els pols al nou programa informàtic que permet als usuaris que es vacunen amb AstraZeneca «programar-se ells mateixos».
Voluntaris de Protecció Civil i de la Creu Roja s'han encarregat de regular l'accés al Palau de Fires i a l'exterior s'hi han format cues d'usuaris esperant per rebre el vaccí. Les dues persones que han estat al capdavant de la vacunació amb els equips mòbils a les residències, Lluïsa Ordóñez i Rut Martín seran el «pal de paller» del dispositiu de vacunació massiva.