Marta del Castillo

Pas clau per trobar el cos de Marta del Castillo

El Jutjat d'Instrucció número 4 de Sevilla s'ha pronunciat sobre la petició de la família sobre una pista clau que pot esclarir el cas

Fa setmanes que la família de Marta del Castillo estava esperant rebre notícies des dels Jutjats que poguessin donar noves esperances per a donar amb el cos de la jove sevillana, assassinada en 2009, a priori, per l'únic declarat culpable, Miguel Carcaño. Avui per fi el Jutjat d'Instrucció número quatre de Sevilla s'ha pronunciat sobre la petició de la família sobre una pista clau que pot esclarir el cas.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

El magistrat que porta la instrucció ha demanat que es facin una sèrie d'oficis (tasques policials) per a obtenir el telèfon mòbil de Carcaño. A més, s'ha sol·licitat que es puguin obtenir les «dades 'crues'» dels mòbils tant de l'assassí confés com de la víctima a més de 'El Cuco' i qualsevol de les persones que fossin investigades en el seu moment per la desaparició i mort de Marta. Amb això demana que els investigadors elaborin un informe que pugui aportar nova llum a la recerca. 

Així es recull en un acte judicial, amb data del 15 d'abril, però que hauria difós aquest dilluns el Tribunal Superior de Justícia d'Andalusia (TSJA). El mateix està signat pel magistrat Álvaro Martín. En ell demana que es lliuri a la Secció Setena de l'Audiència de Sevilla els «terminals de telèfons mòbils» de tots els possibles implicats en el cas. L'objectiu d'aquesta sol·licitud seria «dur a terme l'anàlisi dels mateixos i posterior informe sobre el recorregut que va realitzar Miguel Carcaño la nit del crim». 

El jutge vol obtenir les «dades 'crues' de les empreses de telefonia, sense anàlisi ni conclusions» perquè així poder tenir un informe el més clar possible. Com dèiem, no sols es vol analitzar el telèfon de Marta, Miguel Carcaño o Francisco Javier García, conegut com el 'Cucp' (condemnat per encobrir el crim). Es demana fer una anàlisi del germà de Carcaño,  Francisco Javier Delgado; de María García Mendaro, xicota d'aquest últim, a més de Samuel Benítez, amic de Carcaño i de Marta. Ells tres van ser absolts en el judici que va tenir lloc en 2012. 

La majoria d'aquestes peticions s'han realitzat a les diferents operadors telefònics. Se'ls sol·licita «que informin si conserven dades telefòniques crues» sobre l'època en què s'hauria produït la defunció i el possible enterrament del cos de Marta, a finals de gener de 2009. 

A més s'ha fet arribar una petició a la presó de Sevilla II, situada a Morón de la Frontera, on es troba actualment Miguel Carcaño. En ella se sol·licita que es lliuri «el terminal telefònic de Miguel Carcaño». El jutge compta amb el permís del mateix implicat, els advocats de la família de Marta del Castillo expliquen que el mòbil «va ser retingut en aquest centre, havent autoritzat Miguel Carcaño la revisió del citat mòbil». Amb ells en el seu poder, un perit serà l'encarregat d'elaborar un informe. 

'No' a obrir una nova causa contra el germà de Carcaño 

Encara que aquesta és una notícia positiva per a la família de Marta, el mateix jutjat els ha donat una nova garrotada en demanar arxivar novament les actuacions incoades contra Francisco Javier Delgado, germà de Miguel Carcaño. Aquestes ja havien estat arxivades en 2013 però van ser reobertes en 2020 per petició de la família de la jove. 

Cal recordar que es parlava d'una possible baralla entre els germans que podria haver causat la mort de Marta, en voler defensar Miguel. Tot perquè Carcaño havia deixat de pagar una hipoteca de 108.000 euros respecte a l'habitatge del carrer León XIII, on va tenir lloc el crim, en la qual haurien falsificat documents com a «nòmines, la vida laboral o declaracions de la renda». 

El jutge considera que «per més que les dades aportades permetin comprendre la manera de vida dels dos germans previ als fets, no arriben a establir dada rellevant per a aquest procediment».