Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El conseller d'Interior, Miquel Sàmper en una roda de premsa

L’avís d’última hora del Govern sobre modificar una restricció: «Sí, es pot fer»

El conseller d'Interior admet que la mesura ha estat «eficaç»

El conseller d'Interior en funcions, Miquel Sàmper, ha dit aquest dilluns que per ara no es pot treure el toc de queda, però sí que «es pot reduir». Preguntat per la possibilitat d'eliminar aquesta restricció abans del 9 de maig, Sàmper ha explicat que és una de les qüestions que s'està parlant a les interioritats del Procicat.

«No s'ha d'interpretar com fer desaparèixer de forma definitiva el confinament nocturn», ha apuntat, «però és evident que ara el tenim en la seva màxima amplitud tal com diu el decret d'alarma, es pot reduir i tant de bo que molt aviat es pugui treure del tot». 

En aquest sentit, el conseller ha recordat que es tracta d'una mesura que s'ha demostrat «eficaç i eficient» a l'hora de reduir les interaccions socials, sobretot entre els més joves. Tot i això, ha reafirmat que «no serà eterna» i que la ciutadania no «s'ha d'acostumar» a viure amb ell perquè restringeix un «dret fonamental» com és la mobilitat.



Per Sàmper, tot anirà lligat a la situació epidemiològica dels pròxims dies i setmanes, a partir de la qual també s'estudiaran els canvis de l'estructura territorial, que permetrien una major mobilitat, deixant enrere la de caràcter comarcal, vigent en aquest moment.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]


Investigació pels ninots

Paral·lelament, durant la mateixa intervenció, els Mossos d'Esquadra han confirmat que s'ha iniciat una investigació per determinar l'autoria de l'acció dels ninots penjats en ponts que han aparegut aquest dilluns al matí. El col·lectiu independentista L'Estaca ha reivindicat aquest matí l'acció de penjar ninots en diversos ponts amb els logos dels tres partits independentistes: ERC, JxCat i la CUP



A través d'un comunicat, on s'han atribuït la protesta, el col·lectiu exigeix l'acord dels partits independentistes i l'aixecament de la DUI. Joan Carles Molinero, comissari dels Mossos d’Esquadra, ha explicat que s’han retirat els ninots «perquè podien posar en perill seguretat viària si algun queia a la via».

Sàmper afirma que els protocols d'ordre públic es revisaran «constantment»

El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha afirmat que els protocols d'ordre públic que s'han publicat aquest dilluns «segur que són revisables i els revisarem» i ha dit que «sempre» ho estan fent. Sàmper ha explicat que s'havia compromès en fer-los públics davant Irídia, Amnistia Internacional i el Síndic de Greuges. «Jo no puc tenir un compromís des del mes de gener i no donar una resposta», ha indicat.

Ha reconegut que comissaris dels Mossos d'Esquadra volien esperar «dos o tres mesos més» en fer públic el document, però ha defensat que treballen conjuntament. «Quan la pròpia prefectura està creant el portal de transparència, és evident que hi ha la coordinació per fer-ho», ha reblat. 

Fa un mes ERC i la CUP va arribar a un preacord d'investidura segons el qual mentre no es publiquessin els protocols d'ordre públic se suspendria l'ús dels projectils de foam per part dels cossos policials a Catalunya. 



Amb la seva publicació aquest dilluns els agents no tindrien cap impediment en seguir utilitzant aquest material antidisturbis. Sàmper ho ha volgut pronunciar-se directament en aquest sentit, i ha dit que ja feia mesos que va adquirir el compromís de publicar-los i que s'ha fet per «transparència». 



«Desconec si això deixa en paper mullat o no el que són negociacions polítiques on jo no participo en primera, segona ni tercera persona», ha afegit el conseller. Ha explicat que aquesta és «una primera part», i que com es va anunciar des de la conselleria ara treballen per fer un portal de transparència. 



El conseller ha explicat que l'ús de les bales de foam és el mecanisme actual dels Mossos d'Esquadra «per dispersar una manifestació o qualsevol situació que posi en risc l'ordre públic». Ha dit que, si finalment es prohibeix aquest material, ho haurà de decidir el Parlament.  Ara bé, «no es pot desautoritzar un sistema sense posar-ne un altre que preservi la seguretat dels policies i que pugui complir amb la seva tasca de restablir l'ordre públic quan aquest no hi és», ha advertit.



Pel que fa als protocols, ha dit que si el text pateix modificacions s'aniran comunicant oportunament. «Quan tinguem millores es publicaran, no tenim res a amagar», ha insistit. També ha fet referència al debat que hi haurà al parlament sobre el model d'ordre públic. «Ja estem treballant per dir la nostra quan arribi aquest moment, com tots els altres que diran la seva», ha explicat.