El Departament de Salut convidarà el centenar d'empreses agràries del Baix Segre i la ciutat de Lleida, així com als pagesos de la zona, a participar en el programa de cribratge dissenyat en el marc de la campanya de la recollida de la fruita d'enguany. L'adhesió a aquests cribratges per part de les empreses i dels treballadors és voluntària i ha de servir per detectar casos asimptomàtics entre les plantilles. Per aquest motiu, des de Salut s'apel·la a la col·laboració del sector a fi de poder gaudir d'una campanya de la fruita segura.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]
Aquest dimarts, en el marc de la Comissió de coordinació de la campanya agrària 2021, convocada per la delegació del Govern a Lleida, es donaran tots els detalls sobre la iniciativa als diferents actors implicats. En aquest sentit, el programa compta amb un cribratge inicial que tindrà lloc entre els dies 3 i 21 de maig i que permetrà obtenir una fotografia de la situació epidemiològica del sector al començament de la campanya. Posteriorment, i fins que aquesta finalitzi, es duran a terme cribratges periòdics cada quinze dies. En cas de brot, es duran a terme cribratges addicionals.
Les proves es faran a les mateixes empreses amb PCR amb automostra nasal
Segons han explicat des de Salut, les proves es faran a les mateixes empreses per mitjà de PCR amb automostra nasal, tècnica que facilita l'autogestió de les mateixes empreses a l'hora d'organitzar la recollida de la mostra. Les empreses i els pagesos que desitgin prendre part en les proves han d'omplir abans del 26 d'abril la sol·licitud que Salut els ha fet arribar. Aquestes empreses hauran de facilitar una base de dades amb informació nominal dels seus treballadors.
Els serveis de prevenció de les empreses col·laboraran en l'organització dels cribratges, la recollida de mostres, la comunicació de resultats i l'establiment d'aïllaments dels positius i de quarantenes dels contactes laborals. Les empreses participants s'hauran de comprometre, a més, a organitzar la plantilla en grups de treball estables d'entre cinc o sis persones que, en cas d'un positiu, permetin identificar de forma àgil tots els treballadors que hagin de fer quarantena.
Aquests grups estables s'hauran de mantenir també durant els descansos, a l'hora dels àpats i als vestuaris, i també al transport i l'allotjament, si aquests depenen de l'empresa.
Recomanacions per a empresaris i treballadors de la fruita
El programa de cribratges és una de les accions que s'inclou en el Pla de treball de la campanya agrària 2021. Es tracta d'un complement a les mesures de seguretat que hauran de prendre les empreses hortofructícoles tant en les seves instal·lacions, com en els allotjaments i els mitjans de transport dels quals siguin responsables. Per tal de recordar quines són aquestes mesures, Salut ha actualitzat els documents de recomanacions en forma d'infografia per a empresaris i treballadors de la fruita en nou idiomes diferents (català, castellà, anglès, francès, àrab, romanès, urdú, wòlof i fula).
Aquests documents es faran arribar tant en format digital com en paper a totes les empreses, pagesos, ajuntaments i consells comarcals del Baix Segre i de la ciutat de Lleida, juntament amb informació per a la detecció precoç de la Covid-19 i els aïllaments de positius i contactes estrets.
Pla de treball per a la campanya agrària multidimensional
El Pla de treball per a la gestió coordinada de la campanya agrària de Lleida d'enguany, que lidera la delegació del Govern a Lleida, estableix un seguit de recomanacions que els actors implicats han de tenir en compte per al desenvolupament de tots els àmbits de la campanya en un context de pandèmia. Les accions que s'hi recullen s'adrecen a institucions, municipis, empreses fruiteres, centrals i cooperatives, i estan relacionades amb la vigilància i seguiment epidemiològic, els equipaments i recursos humans, els ajuts als ens locals, els incentius per a la contractació de treballadors temporers i els programes de cribratges i vacunació.
Dins aquest pla de treball, Salut iniciarà en els pròxims dies un seguit de visites a les empreses agràries de Lleida i del Baix Segre per supervisar que compleixen les mesures de prevenció enfront de la Covid-19.