Aquesta setmana l'interior de l'església arxiprestal de Sant Joan de Valls presenta un estat del tot inusual. Els operaris i diversa maquinària han envaït la nau central del temple per tal de dur a terme els treballs de restauració i millora d'una part del paviment de l'edifici, enfondrat i acordonat des de fa prop més d'un any.
La imatge caòtica que presenta un dels monuments més estimats a la ciutat ha aixecat la curiositat de molts vallencs, que s'acosten fins a les portes de l'església per tal de visitar i fotografiar les obres. De fet, salvant totes les distàncies, aquest matí alguns ciutadans que observaven els treballs de restauració admetien que l'actual aspecte del temple recorda a la imatge desolada que oferia l'església després de la Guerra Civil espanyola, l'any 1936.
Signatura d'un conveni entre l'Ajuntament de Valls i la parròquia amb motiu de les obres
El passat mes de desembre de l'any 2018, l'alcalde de Valls, Albert Batet, i el rector de la parròquia de Sant Joan, Joan Àguila, van signar un conveni de col·laboració municipal per les obres de restauració del paviment de l'església arxiprestal de Sant Joan. D'acord amb el conveni, l'Ajuntament subvenciona amb 20.000 euros les obres de la primera fase del projecte.
L'església actual data de 1583
L'antiga església parroquial de Valls ja és esmentada en una escriptura feta per l'Arquebisbe Vilademuls el 1192. L'església estava on ara hi ha el presbiteri de l'actual i s'estenia cap als terrenys de la rectoria. Aquesta data ens mostra l'antiguitat de la Parròquia i de la devoció a sant Joan Baptista. Al segle XVI l'antiga església parroquial no podia donar cabuda als feligresos els dies de festa. En el Consell que tingué lloc el dia 5 de maig de 1565, solemnitat de la Santíssima Trinitat es va exposar la necessitat de construir la nova església. Es va col·locar la primera pedra el dia 17 de gener de 1570 i l'any1583 es va acabar de construir el temple actual.