Ser el darrer d'una llista no és una idea que sembli positiva, d'entrada. Però en unes eleccions municipals, sovint significa tot el contrari: el darrer lloc de les candidatures es reserva, de vegades, a personalitats destacades. Exalcaldes, exregidors, militants històrics, fitxatges simbòlics... l'última posició de les llistes és, en moltes ocasions, un lloc d'honor.
A TarragonaDigital.com hem fet un repàs del més destacat dels darrers llocs ara que les candidatures a les eleccions municipals que se celebraran d'aquí a tres diumenges ja han estat proclamades. N'hem destacat, és clar, els reconeixements simbòlics, deixant de banda aquelles llistes en què el darrer lloc és, senzillament, una plaça més a cobrir per tal de completar la candidatura.
Un diputat i tres exregidors a la ciutat de Tarragona
Tarragona és un exemple clar de la tendència d'homenatjar personalitats importants col·locant-los en la darrera plaça d'una candidatura. Alguns dels darrers noms que hi trobem podrien, perfectament, encapçalar la llista —si és que no ho han fet ja en el passat. Carles Castillo, actualment diputat al Parlament de Catalunya pel PSC i exconseller de l'Ajuntament de Tarragona entre 2007 i 2015, tanca la llista de Josep Fèlix Ballesteros, que busca el quart mandat a l'alcaldia.
El cupaire Jordi Martí, conseller a l'Ajuntament de Tarragona entre 2015 i 2018, és el darrer de la candidatura de la CUP, mentre que Inma Rodríguez, que els últims quatre anys ha estat consellera de Turisme a la ciutat pel PP, és qui clou la llista dels populars a la ciutat. Pau Ricomà, alcaldable per ERC, recorre al seu antecessor per al tancament de la llista: l'exconseller tarragoní i exdiputat al Parlament, Sergi de los Rios, és el 27è candidat republicà.
També cal destacar la llista de Junts per Tarragona, on Albert Puñet, que va plegar fa uns mesos de la direcció local del PDECat per recuperar-se de les conseqüències d'un accident que va patir, és qui tanca la candidatura que encapçala Dídac Nadal. Si ens fixem en les forces sense representació municipal, la llista de Vox també inclou un nom destacat al darrer lloc: el de Montserrat Montanuy, que va ser alcaldable fa quatre anys a Barcelona per la formació d'ideologia neonazi Democracia Nacional.
A Reus, els 'homenatges' els protagonitzen els independentistes
Reus no és excepció a l'hora de tancar llistes electorals amb militants històrics o exregidors de partits polítics. En algun cas, però, la llista que tanquen no és del mateix partit on militaven quan eren regidors. És el cas de Joan Anton Verge, exregidor d'Esports amb el PSC que ocupa la penúltima plaça de la llista actual d'ERC. L'acompanyen, tancant-la, Ester Alberich, presidenta local, mentre que Joan Guix és el setè suplent. Es tracta de qui va arribar a agafar l'acta de regidor a l'inici del mandat que ara acaba, però va acabar marxant a Barcelona com a secretari de Salut Pública de la Generalitat.
Junts per Reus compta amb fins a tres noms destacables a la cua de la llista. La tanca l'exconsellera Meritxell Ruiz, que va dirigir la Conselleria d'Ensenyament entre 2016 i 2017, fins que va sortir del govern per discrepàncies amb la preparació de l'1-O, moment en el qual Clara Ponsatí va assumir el departament. La llista postconvergent compta amb el suport, com a primer suplent, del fins ara regidor d'Urbanisme i de Promoció Econòmica, Marc Arza, així com del delegat territorial de Cultura, Jordi Agràs, darrer suplent de la llista.
La CUP ha situat els membres de l'actual grup municipal que no repeteixen a la part baixa de la butlleta. Miquel Reverté, Marta Puig, Xavier Angelergues i Oriol Ciurana ocupen, respectivament, els llocs de segon, tercera, quart i sisè suplent. Sense trajectòria històrica, Primàries també s'ha reservat un lloc per als espais d'honor. Dos dels primers implicats en el projecte, Lluís Gibert i Salvi Batlle, ocupen el penúltim lloc titular i el primer suplent respectivament. Fora del sector independentista, pocs detalls en aquest sentit.
Més enllà de Reus, això sí, destaca la llista del PSC a Castellvell del Camp, una butlleta que tanca l'exalcalde reusenc Josep Abelló.
L'alcalde Carnicer i l'omnipresent Maldonado tanquen llistes al Vendrell
El Baix Penedès tampoc no s'escapa de les presències destacades als darrers llocs de les seves candidatures. L'actual alcalde del Vendrell, Martí Carnicer, abandona la primera línia política i tancarà la candidatura de Kenneth Martínez, pel PSC, com a darrer suplent. Carnicer clou així dècades dedicat a la vida política vendrellenca: n'ha estat l'alcalde de 1979 a 1994 i de 2013 a 2019.
La penúltima suplent, però, també serà un nom destacat: el de la socialista Helena Arribas, que va ser alcaldessa de la capital del Baix Penedès entre 2003 i 2007, a més de senadora entre l'any 1996 i el 2000. Els dos alcaldes socialistes del Vendrell, doncs, aporten l'experiència al capdavall de la candidatura del nou alcaldable Kenneth Martínez. També Junts pel Vendrell aposta per la veterania: Josep Maldonado, històric de CiU que al llarg de la seva trajectòria ha ocupat càrrecs en diverses administracions, tanca la llista d'Eva M. Serramià.
Mentrestant, a Calafell, Sumem, la candidatura hereva del PDECat, ha posat al darrer lloc, el 21, el seu últim alcalde, Joan Olivella. A Cunit, el fins ara cap de files d'ERC i regidor per aquesta formació, Ivan Faccia, tanca la candidatura, mentre que, destaca una exalcaldessa: el PSC ha posat al lloc 21 Judith Alberich, que va ocupar l'alcaldia de Cunit pels socialistes entre 2011 i 2015.
Els actuals alcaldes Batet i Poblet tanquen candidatura a Valls i Vila-seca
Hi ha dos alcaldes de pes al territori que no optaran a la reelecció, a banda de Martí Carnicer, del Vendrell. Es tracta dels batlles de Valls i de Vila-seca. En aquesta darrera localitat, Pere Segura, l'hereu de Josep Poblet amb la seva candidatura 'Vila-seca Segura', ha volgut situar l'encara alcalde de la localitat i president de la Diputació de Tarragona al capdavall de la seva llista de manera simbòlica i honorífica.
Poblet és el darrer dels deu suplents que formen part de la candidatura de Pere Segura després d'haver ocupat l'alcaldia els últims 26 anys i d'haver guanyat, com a cap de cartell les sis darreres eleccions municipals a Vila-seca. Sense moure'ns de la localitat, un altre polític de llarga trajectòria que es retira ocupa el darrer lloc d'una llista. En aquest cas, cal que ens fixem en la del PP, que tanca Jordi Camarasa, el seu cap de cartell i únic regidor en els darrers anys a l'Ajuntament de Vila-seca.
Albert Batet Canadell, l’actual alcalde de Valls, passarà d’ocupar el primer lloc de la candidatura de Junts per Valls a tancar-la, en el número 21. Dolors Farré, el relleu de Batet en els propers comicis, ha volgut reconèixer els anys de dedicació de l’edil de la ciutat situant-lo en el lloc honorífic de la seva llista.
Un altre dels alcaldes que tancarà una llista electoral és Jordi Castells Guasch, que va ser batlle de Valls per la formació republicana entre 1995 i 2001. En aquest cas, ocuparà el lloc número 21 de la candidatura d’ERC i Compromís per Valls en un intent del partit de mostrar certa unitat després que s’hagi sabut que la filla de l’exalcalde, Laia Castells Aritzeta, ocupa el cinquè lloc en la candidatura de Junts per Valls.
Per la seva banda, el PSC tanca la seva candidatura amb Jordi Armengol Bertran, un històric del partit socialista vallenc que va ser tinent d’alcalde i regidor a l’Ajuntament de Valls fa dues dècades.
Una tendència també comuna a la Costa Daurada
A més de Poblet i Camarasa a Vila-seca, Salou i Cambrils també assumeixen aquesta tendència d'homenatjar la veterania a les seves llistes. A la capital de la Costa Daurada, es retira María José Rodríguez, històrica de FUPS, que tanca la candidatura de Sumem per Salou. El darrer cap de llista dels socialistes salouencs, Toni Brull, tanca la primera candidatura liderada per David González mentre que Miren Eskarne, edil per Ciutadans, és la darrera de la llista de Pere Lluís Huguet.
A Cambrils, la històrica militant republicana Montserrat Pujals és qui clou la candidatura de l'alcaldessa Camí Mendoza, que aspira a la reelecció amb ERC. Maialen Fernández, diputada al Parlament de Catalunya, tanca la llista de Juan Carlos Romera per Ciutadans.
Finalment, al Baix Gaià i en concret a Torredembarra, dues llistes recorren a aquest mètode simbòlic. Alternativa Baix Gaià reserva el lloc 17 per a Lluís Suñé, 'alma mater', líder i fundador del partit els últims setze anys. JxCat opta per Octavi Solé, veterà exregidor per CiU i l'escissió que en va fer el 2003, el VUT.
Militants històrics a Montblanc
A la capital de la Conca de Barberà, la llista electoral d’Agrupament Catalanista de Montblanc-Acord Municipal la tanca Marcelo Folch Roset, que ocupa el 13è lloc. Folch no ha estat mai regidor del consistori montblanquí però sí que és un històric republicà del municipi que sempre ha mostrat el seu suport a ERC.
Pel que fa a Junts per Montblanc, l’última persona de la llista, en aquest cas dels suplents, és Glòria Rovira Calero, alcaldessa pedània de Lilla, que ocupa aquest lloc de forma simbòlica com a homenatge a la seva trajectòria en l’àmbit sanitari. Rovira té 68 anys i està jubilada, però ha treballat 44 anys en la sanitat pública i ha col·laborat amb societats científiques, d’àmbit nacional, dedicades a la cura de ferides a la pell.