Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

El PSC i el PP, reis de les llistes fantasma a la regió de Tarragona

Quatre exconsellers socialistes a Tarragona són candidats a diversos municipis d'interior

Les llistes fantasma són un clàssic de les eleccions municipals. | Laia Solanellas

 

Les llistes 'fantasma' són tot un clàssic de les eleccions municipals i a la convocatòria per aquest 2019 tampoc no han faltat a la cita a les comarques de Tarragona. Com ja s'havia produït en anteriors comicis locals, el PSC i el PP són les formacions que més presenten aquestes candidatures, en què figuren candidats sense cap mena de vinculació amb el municipi on es presenten.

La primera pregunta que pot sorgir és: llavors, per quin motiu ho fan? Cal apuntar que els consells comarcals i les diputacions es componen pel nombre de vots, no pas pel de regidors, i per tant cada sufragi compta a l'hora de tenir o no tenir presència en aquests ens supramunicipals. Per pocs vots que 'rasquin' en els municipis on presenten llistes fantasma, doncs, més en tindran per al còmput de consells comarcals i Diputació. I mica en mica, s'omple la pica.

El PP d'Alcobendas alimenta Altafulla i Perafort

Fixem-nos en alguns exemples clamorosos de llistes fantasma. Centrem-nos d'entrada en  el Partit Popular (PP), que com ja va fer el 2015, presenta a Altafulla una candidatura formada per noms desconeguts a la vila. Dels tretze candidats, cap d'ells no hi viu, començant pel cap de llista, el tarragoní Francisco Javier Allué Fernández, que havia format part de la candidatura a Salou ara fa quatre anys.

La resta de la llista la formen noms com el de Luis Ángel Pérez de la Pinta com a número 2, un periodista de Lleida que ha tingut diversos càrrecs vinculats al PP; Francisco Rodríguez Checa  (6), que fa quatre anys anava a la candidatura popular a Orozko (Biscaia); Pilar Gil-Ortega Calcerrada (7), natural de las Labores, a Ciudad Real; Agustín Martín Torres (8), encara avui regidor del PP a Alcobendas (Madrid), el mateix poble d'on és Pascual Arcas Coronado, el número 12.

Són tan sols alguns exemples de la candidatura. El 2015, la llista fantasma del PP a Altafulla la va liderar Daniel Sánchez Puertas, que aquest 2019 és candidat a l'alcaldia de Perafort. La resta de la llista que l'acompanya també ve de fora: al número 3 hi ha Isolina Ferreira, una madrilenya que fa quatre anys va anar a la candidatura del PP a Centelles (Osona).

La llista de Perafort té un altre cas curiós: en formen part un pare i dos fills. Es tracta de Pedro Antonio Alcaina Gázquez (4), Iván Alcaina Aguilar (6) i Alejandro Alcaina Aguilar (7). Tots tres són d'Alcobendas i el pare ja va ser candidat fa quatre anys a Ortuella (Biscaia). Raquel Herrera és la candidata 5 de Perafort, procedent fa quatre anys de la candidatura d'Eibar, a Guipúscoa; mentre que el 8, Antero Chaumel, va formar part de la llista d'Igorre, a Biscaia, el 2015. Altafulla i Perafort són l'escenari clar, doncs, de dues llistes fantasmes del PP a les comarques de Tarragona.

Joan Sanahujes va ser regidor a Tarragona entre 2007 i 2015 i ara és candidat a Colldejou.
Joan Sanahujes va ser regidor a Tarragona entre 2007 i 2015 i ara és candidat a Colldejou. | TarragonaDigital.com

 

Quatre exconsellers socialistes a Tarragona, candidats a diversos micropobles de la regió

El PSC també presenta candidatures fantasma i tampoc no és el primer cop en què es detecta que els socialistes duen a terme aquesta pràctica. En el seu cas, però, solen presentar candidats únics als pobles més petits de la regió, que escullen els seus representants municipals, cinc, amb fórmula de llistes obertes. Hi ha diversos casos si s'observen amb detall les candidatures proclamades per al proper dia 26.

Els més cridaners són els que ocupen exconsellers del PSC a l'Ajuntament de Tarragona. N'hem trobat fins a quatre. El veterà Joan Sanahujes es presenta enguany a Colldejou després d'haver-ho fet el 2015 a Torroja del Priorat. Competirà amb una candidatura d'ERC. Sanahujes va ser conseller a Tarragona entre 2007 i 2015.

Carme Cabré, consellera socialista tarragonina entre 1983 i 1995, és la candidata del PSC a les Piles, a la Conca de Barberà. Fa quatre anys, Cabré es va presentar a la Figuera. La plaça que ha deixat lliure en aquesta petita vila del Priorat, però, l'ha ocupat un altre exconseller de l'Ajuntament de Tarragona: José Cosano, que va acompanyar Ballesteros entre 2003 i 2011, es presenta, doncs, a la Figuera.

José Cosano, candidat a la Figuera pel PSC.
José Cosano va ser conseller de l'Ajuntament de Tarragona entre els anys 2003 i 2011, i aquest 2019 serà l'alcaldable a la Figuera. | TarragonaDigital.com

 

Encara un altre exconseller socialista tarragoní es presenta en una altra vila en les mateixes condicions: Manuel Fuster, que va ocupar una cadira a la plaça de la Font entre 1987 i 1999, es presenta ara a l'alcaldia dels Garidells.

Sense tant de renom, el PSC ha presentat altres llistes fantasma a les eleccions municipals previstes per al proper 26 de maig. És el cas del reusenc Jesús Virumbrales, candidat a la Vilella Alta; Pilar Estévez, a Margalef; o Rafael Torres, a la Morera de Montsant. Guillermo García de Castro, membre de les JSC a Tarragona, és candidat a l'Ajuntament de Mont-ral; i el militant i líder veïnal tarragoní Gabriel Muniesa es presenta a Forès.

Són alguns exemples de llistes fantasma per a les properes eleccions locals a les comarques de Tarragona, acaparades pel PSC i el PP. Una tònica constant en els darrers comicis que es repeteix aquest 2019, de nou, amb noms propis ben destacats.

També et pot interessar