Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Només al 12% dels municipis de Tarragona hi ha més dones alcaldables que homes

Al 75% de municipis tarragonins, la majoria de candidats a l'alcaldia són homes | Tan sols nou municipis de 184 tenen només dones com a alcaldables

Diverses dones exerceixen el seu dret de vot en un col·legi electoral a Reus. | Laia Solanellas

 

El proper dia 26, a les comarques de Tarragona, seran 184 els municipis que triaran la composició dels seus Ajuntaments. La recent publicació de les llistes ens convida a analitzar-les amb detall des de diverses perspectives, i aquest divendres, 3 de maig, ens fixem en la del gènere.

Pel que fa exclusivament als alcaldables, és a dir, als candidats número 1 de les llistes que es presenten a aquests comicis, un simple cop d'ull ens permet constatar que la majoria són homes. En concret, set de cada deu. Ara bé, què passa si analitzem amb detall les candidatures de cadascun dels 184 municipis de les comarques de Tarragona? El resultat ens deixa dades molt concloents. A 138 pobles, exactament el 75%, la majoria de candidats a l'alcaldia són homes.

Tan sols a 22 municipis de 184 (menys del 12%) els electors tenen més dones que homes per escollir. Al 13% restant, hi ha empat entre homes i dones. I encara una dada més: només hi ha 9 municipis de 184 on totes les alcaldables siguin dones, una circumstància que es produeix a desenes en el cas dels homes.

Nou municipis tarragonins on només es presenten dones

Quins són, doncs, els nou únics municipis de les comarques de Tarragona on les candidates a l'alcaldia són dones? El més significatiu és Tivissa, amb quatre candidatures: Alba Benedicto (Movem Tivissa), Montse Perelló (de la marca blanca d'ERC, Ara Sí), Montserrat Pagès (Junts per Tu) i Maria Lourdes Pena (Agrupació Independent de la Serra d'Almos - FIC) es disputaran l'alcaldia d'aquesta localitat de la Ribera d'Ebre.

La resta de municipis on tan sols es presenten dones tenen, com a molt, dues llistes. És el cas d'Aldover, Benifallet, Tivenys, Capafonts i la Nou de Gaià. N'hi ha tres més amb una sola llista i que, per tant, ja s'han assegurat que tindran alcaldessa: Conesa, Ginestar i Vinebre estaran governats per Rosa Maria Berenguer, Conxita Pujol i Gemma Carim, respectivament.

A Valls, Cunit i Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant guanyen les dones

Hi ha tretze pobles més on les dones alcaldables són majoria respecte als homes. Destaca Valls, l'única de les grans capitals del Camp de Tarragona on les alcaldables femenines són majoria: de les set llistes que s'hi presenten, cinc les encapçala una dona. Es tracta de Dolors Farré (Junts per Valls), Rosa Maria Ibarra (PSC), Ester Huguet (CUP), Cristina Laiz (Cs), i María del Carmen Pujadas (Podem), majoria clara per sobre de Jordi Cartanyà (ERC) i Francesc Caballero (PP).

Altres de les poblacions més destacades són a punta i punta del litoral del Camp de Tarragona. A  Cunit, hi ha el doble de dones que d'homes. Dolors Carreras (PSC), Carolina Burgos (En Comú Podem), Victoria Ramo (PP), Esther Otero (Cs), Ruth Sunyol (CUP) i Carme Martínez (ERC) superen àmpliament Jaume Casañas (Impulsem Cunit), Pablo Muñoz (Ganemos) i Xavier Salvadó (Centrats).

Passa el mateix a Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, on hi ha quatre dones candidates per tres homes: Assumpció Castellví (Junts), Sílvia Pujol (PP), Elidia López (FIC) i Raquel Gené (ERC) superen l'alcalde Alfons Garcia (PSC), Sergi Saladié (CUP) i Tomás Díaz (Cs). A l'Ebre, destaca Ulldecona: quatre dones —Núria Ventura (PSC), Núria Balagué (Junts), Fanny Castell (Fem Poble) i Isabel María Salas (PP)— per l'únic home, Alfred Paredes, d'ERC.

La majoria femenina es produeix també a l'Arboç, el Montmell, la Bisbal del Penedès, Vilalba dels Arcs, Arnes, Duesaigües, Llorac, Bonastre i el Masroig.

A 24 municipis, empat entre dones i homes

Així doncs, a 24 municipis hi ha una paritat de sexes del 50% entre alcaldables. A diversos d'aquests pobles, les candidatures totals són quatre, una circumstància que es dona a Corbera d'Ebre, Renau, Aiguamúrcia i Bellvei. A una vintena, de candidatures només n'hi ha dues i són encapçalades, respectivament, per un home i una dona.

La situació es produeix a Cornudella de Montsant, Garcia, Margalef, Maspujols, Miravet, la Palma d'Ebre, Poboleda, Riudecols, Ulldemolins, la Galera, el Perelló, el Rourell, la Secuita, les Piles, el Pont d'Armentera, Prades, Rodonyà, Senan, Vallclara i Vimbodí i Poblet.

La paritat a les grans ciutats i viles tarragonines

Quina és la situació de les llistes electorals als grans municipis de la regió pel que fa a la paritat de sexes? Seguint amb la tònica de fixar-nos amb els caps de llista, Valls, com ja hem comentat és l'única on hi ha més dones que homes. A l'altre extrem hi ha Vila-seca: no hi ha ni una sola dona alcaldable en les vuit canddiatures que es presenten per succeir Josep Poblet.

En la resta de ciutats, la presència femenina entre els candidats a l'alcaldia és més curta que la masculina: 3 candidates de 12 a Tarragona; 4 de 12 a Reus; 2 de 8 a Tortosa; 3 de 13 al Vendrell; 2 de 12 a Salou; 5 de 12 a Cambrils i 4 d'11 a Torredembarra són algunes de les xifres que reforcen la idea que, a la regió de Tarragona, hi ha molts més homes que opten al poder local que no pas dones.

També et pot interessar