L'Ajuntament de Palamós (Baix Empordà) arrencarà a partir del mes de setembre les obres d'arranjament del camí de ronda que unirà el nucli urbà amb el castell. Es tracta d'un tram de 3,5 km que tindrà un cost de gairebé 2 milions d'euros. Una de les parts més importants del projecte és les passeres penjants que es construiran en els penya-segats a la zona del Morro del Vedell. Es tracta d'estructures de fusta que estaran ancorades a la roca.
L'alcalde del municipi, Lluís Puig, ha destacat que pel consistori ha estat «una obsessió que el projecte s'integri al màxim» en el paisatge. Per contra, la plataforma Salvem la Pineda d'en Gori creu que les obres transformaran el paisatge en un «parc temàtic» i demanen una reforma més sostenible.
El nucli urbà de Palamós (Baix Empordà) estarà unit al castell per un camí de ronda que es començarà a construir a partir de la segona quinzena de setembre. El projecte comptarà amb 3,5 km d'allargada i 430 metres seran de nova formació. Es tracta d'un nou tram que passarà pels penya-segats de la zona del Morro del Vedell, on s'hi construiran unes passarel·les flotants de fusta que aniran ancorades a les roques.
Es vol reduir l'ús de vehicles
L'alcalde de Palamós, Lluís Puig, ha defensat que el fet d'unir el municipi amb el camí de ronda permetrà «reduir l'ús dels vehicles» a l'hora d'accedir a determinades cales, ja que la gent hi podrà anar des del poble mateix a peu. Aquestes passarel·les estan pensades perquè pugui accedir-hi gent gran i famílies amb cotxets.
A partir de la cala dels Pots, el camí passarà entre la carretera i el penya-segat i estarà separat per evitar accidents de qualsevol tipus. En totes les zones on el camí voregi el penya-segat hi haurà tanques de fusta per garantir la seguretat.
Al llarg del recorregut, el camí s'anirà adaptant a les situacions del terreny. En la major part del traçat, el projecte preveu instal·lar sauló compactat per tal de marcar un camí. L'alcalde ha apuntat que aquesta mesura vol evitar la «degradació» del terreny a causa de l'altra afluència de persones. Puig ha recordat que a la zona del castell van fer una actuació similar i això ha permès que «els terrenys del voltant del camí es regenerin» i torni a haver-hi vegetació.
L'alcalde ha garantit que la reforma permetrà tenir al municipi una «infraestructura verda», ja que pel consistori ha estat «una obsessió que el projecte s'integri al màxim» en el paisatge. De fet, Lluís Puig ha assegurat que en tot moment s'ha buscat «un equilibri» entre la preservació del medi amb el foment d'una nova ruta per al turisme actiu, un potencial que l'alcalde veu «a l'alça».
Un pressupost d'1,98 milions d'euros
La presentació del projecte ha comptat amb la presència del vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, qui ha destacat la importància de construir aquesta infraestructura sota els paràmetres de «sostenibilitat». De fet, el vicepresident ha apuntat que és «el model a seguir» per a una reconversió turística de tot el país.
Les obres de rehabilitació i construcció de les noves passeres començaran a partir de la segona quinzena de setembre i es preveu que les obres durin uns sis mesos. El pressupost és 1,98 milions d'euros per als 3,5 km de traçat. Una part de la despesa prové d'un fons Feder (600.000 euros) i també hi ha una aportació de 350.000 euros de la Generalitat.