Pla mitjà on es poden veure dues professionals sanitàries sortint de la carpa que forma el dispositiu especial per detectar casos de covid-19 al costat del CUAP Prat de la Riba de Lleida, el 20 de juliol de 2020

Un jutge permet aïllar i obligar una família catalana a fer-se la prova del coronavirus

Els membres d'aquesta família van negar-se a realitzar aïllament domiciliari i fer-se les proves PCR

El Jutjat Contenciós número 16 de Barcelona ha ratificat el decret de l'Ajuntament de Mataró que imposa mesures d'aïllament i quarantena a sis membres d'una família d'aquest municipi amb covid-19 «perquè suposa un risc per a la salut pública davant la constància de no complir amb les recomanacions sanitàries».

Així, des de l’Ajuntament podran obligar als membres de la família –tres menors i tres adults- a realitzar-se proves PCR per determinar si són contagiats de coronavirus. A més, també podran obligar-los a quedar-se a casa encara que ells es neguin.

La resolució admet la «competència» del consistori per prendre aquestes mesures amb «la finalitat de contenir l'epidèmia» després que la Generalitat ho autoritzés el passat 4 d'agost. També apunta que l'Ajuntament de Mataró i la resta d'autoritats sanitàries hauran d'informar el jutjat de qualsevol decisió que prengui sobre les condicions d'aïllament i quarantena d'aquestes sis persones.

S'obligarà a la família de Mataró a fer quarantena i realitzar-se proves PCR

El passat 15 de juliol l'Ajuntament de Mataró va detectar un brot de covid-19 al barri de Cerdanyola de Mataró en sis membres d'una mateixa unitat convivencial. L'Ajuntament apuntava aleshores que els contagiats es trobaven confinats al seu domicili i indicava que s'havien activat tots els protocols necessaris per fer-ne el seguiment pertinent i assegurar que es trobessin en bones condicions.Una setmana després, la jutgessa del Jutjat del Contenciós número 12 de Barcelona va tombar el confinament domiciliari ordenat per l'Ajuntament perquè una mesura com aquesta, que afecta drets fonamentals, l'havia de prendre una autoritat competent, la Generalitat en aquest cas i no un consistori.

El primer positiu per Covid va negar-se a aïllar-se al seu domicili

L’home de la família que primer va donar positiu per Covid-19 havia de romandre a casa aïllat complint la quarantena, però va negar-se a quedar-se al seu domicili. A més, la resta dels membres de la família que havien estat en contacte amb ell van negar-se a realitzar les proves PCR.

Ara, la jutgessa dóna llum verda a l’obligació de realitzar les proves pertinents a la família i mantenir-los aïllats al seu domicili, argumentant que ho troba una mesura «necessària, adequada i proporcional», que consisteix en «la protecció de la salut pública mitjançant el control i limitació de la propagació de la malaltia contagiosa Covid-19».