Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Teulada i campanar de l'església de Sant Bernat Calvó de Reus

L'església de Sant Bernat Calvó de Reus encara la recta final de les obres

Les goteres afectaven considerablement l'activitat del temple | Una campanya de donacions vol ajudar a pagar les obres

L'església de Sant Bernat Calvó de Reus, al barri Fortuny, està immersa en la darrera fase de les obres de manteniment que van començar a final d'any. el seu rector, mossèn Josep Moreno, explica que les obres eren «necessàries», i és que les goteres, els dies de pluja intensa i vent, havien deixat de ser anecdòtiques.

[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]

El projecte ha comptat amb un pressupost important, 86.000 euros, motiu pel qual s'ha engegat una campanya de donacions per ajudar a fer-hi front. La primera fase, ja acabada, va servir per revestir la part plana de la teulada amb aïllant, un procés que ara s'està fent a la zona de la volta.

Unes obres «imprescindibles»

Cada 25 anys més o menys s'han de fer obres de manteniment a l'església, tal com explica mossèn Moreno. En aquest cas, «hem volgut fer-ho tot de cop» i s'han projectat les dues fases seguides. La primera s'ha centrat en les parts planes de la teulada, a la zona frontal i en dues terrasses laterals i posteriors.

La segona fase, actualment en marxa, és la que actua sobre la part circular de la teulada, on s'està repetint el procés. S'encimenta, es pinta amb pintura adhesiva i s'hi col·loca tela asfàltica que faci d'aïllant. «També s'ha refet la silicona dels finestrals perquè segons d'on venia l'aire i l'aigua, entrava l'aigua fins dins», afegeix el capellà.

Dos operaris treballant a la teulada de l'església de Sant Bernat Calvó de Reus
S'ha engegat una campanya de donacions per ajudar a assumir el pressupost de les obres | Àngel Ullate

Les goteres, sumades al deteriorament de l'aïllant dels finestrals, havia arribat a provocar que l'aigua interferís en algunes celebracions, bé per la que queia als laterals de la nau, bé per la que havia arribat a afectar de manera important a la porta principal del temple.

Tot plegat amb un pressupost de 86.000 euros. 65.000 corresponen a les obres en si, a càrrec de Robersa, i la resta a la seva direcció i redacció, a càrrec d'Invall SA i a l'IVA. «Eren imprescindibles i ja s'han endarrerit tres anys, no per mala fe de ningú, perquè passen coses, però està bé el que acaba bé», resumeix.

Teulada i campanar de l'església de Sant Bernat Calvó de Reus
Les obres serviran per aïllar la teulada de les filtracions d'aigua i per protegir el campanar dels coloms | Àngel Ullate

«Hem tingut força anys goteres en diversos llocs», apunta, i de fet en algunes zones del sostre interior encara es pot veure la marca deixada per l'aigua. El mes vinent, després de tres mesos d'obres, confien poder-se'n oblidar. Per assumir el cost del projecte la parròquia ha demanat un préstec a quinze anys.

Mossèn Moreno aclareix que s'han aconseguit «quotes que podem assumir gràcies a la col·laboració de la feligresia i la bona gent que està ajudant» i per a les quals tenen en marxa una campanya de donacions. Un altre dels punts on s'actuarà és al campanar del temple, on s'instal·larà malla metàl·lica als finestrals per evitar que els coloms hi facin niu.

Interior de l'església de Sant Bernat Calvó de Reus
La pandèmia ha reduït el nombre de feligresos a les misses i ha duplicat el de famílies que hi atén Càritas | Àngel Ullate

L'impacte de la pandèmia, a les misses i a Càritas

Tot plegat mentre es conviu amb una pandèmia que ha passat factura. «A les celebracions hi ha menys gent», admet mossèn Moreno, que ha vist com es reduïa la participació dels fidels a les misses diàries i dominicals. Un servei que mantenen, de la mateixa manera que s'ha mantingut la catequesi.

Dins del temple s'organitzen de manera que cada nucli familiar ocupi un banc per reduir el risc de contagi i respectar les mesures decretades. Tot i això, l'impacte principal de la pandèmia l'han notat a Càritas de la parròquia. Hi està augmentant molt l'atenció alimentària a les famílies que Serveis Socials hi deriva.

Una dinàmica que no només es veu al barri Fortuny, sinó que s'estén a tot arreu. «Aquest any gairebé s'ha duplicat el nombre de famílies que vénen a recollir menjar cada quinze dies», alerta mossèn Moreno.