Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Pla obert de la festa il·legal celebrada a la nau abandonada de Llinars

L'oci nocturn es personarà com a acusació popular en el cas de la 'rave' de Llinars

FECASARM i Spain Nightlife demanen una reforma del Codi Penal per incloure la propagació d'epidèmies com a delicte

Pla obert de la festa il·legal celebrada a la nau abandonada de Llinars
Les patronals de l'oci nocturn han carregat contra el Govern per la gestió en el desallotjament de la 'rave' de Llinars. | ACN

La patronal de l'oci nocturn a Catalunya, FECASARM, i la plataforma estatal de l'oci nocturn i l'espectacle Spain Nightlife han anunciat que es personaran com a acusació popular en el procés judicial per la 'rave' celebrada a Llinars del Vallès des del 31 de desembre del 2020 fins al 2 de gener del 2021. Segons les patronals, «no es pot permetre que fets com aquest quedin sense el càstig més elevat que preveu la normativa».

En un comunicat, ambdues entitats han detallat que exerciran l'acusació en el marc d'un possible delicte de desobediència i han avançat que demanaran al govern espanyol que impulsi una reforma del Codi Penal per tipificar com a delicte les conductes relacionades amb la propagació de malalties i epidèmies.

Crítiques de FECASARM al Govern per negociar amb els organitzadors

La FECASARM també ha criticat que es tardés 36 hores a desallotjar la festa i creu que s'hauria d'haver previst abans el protocol per actuar «amb contundència i rapidesa». A més, veuen «del tot inacceptable i una falta de respecte cap als locals legals» que el Govern «negociés» amb els organitzadors de la 'rave'.

En aquest sentit, la patronal catalana de l'oci nocturn ha recordat que «amb el sector legal no es va negociar el seu tancament».

Multa de fins a 600.000 euros i un any de presó

FECASARM i Spain Nightlife han explicat que tenen la voluntat de personar-se com a acusació popular per un possible delicte de desobediència. Així, els acusats s'enfrontaran a un any de presó per aquest possible delicte i a una multa de fins a 600.000 euros per la infracció administrativa.

Les dues patronals s'han queixat que no es pugui castigar més severament les conductes com la de la 'rave' i han remarcat que a països com Mèxic, Colòmbia o Argentina la propagació de malalties i epidèmies sí que es contempla com un delicte contra la salut pública. A l'Estat, remarquen, aquesta conducta va quedar despenalitzada i només es castiga com a delicte de lesions.

Petició per reformar el Codi Penal

Per això, les associacions demanaran al govern espanyol una reforma perquè en un futur aquestes conductes «contemplin una pena alta i no s'hagi de perseguir com a desobediència o esperar que es produeixi una lesió greu o la mort d'algú per perseguir-ho». En aquest sentit, asseguren que si hi hagués una infracció greu o morís algú a conseqüència de la festa se'ls podria acusar de delicte de lesions o d'homicidi, però admeten que seria molt difícil demostrar la relació causa-efecte.

Segons el president de Spain Nightlife, les multes administratives «mai s'acaben pagant» i les penes inferiors a dos anys de presó «no s'acaben complint», especialment «si els implicats són estrangers». En aquest context, ha demanat «penes de presó altes» perquè ara mateix «surt molt barat» tenir conductes com les de la 'rave'.