Foto d'una caixera de supermercat cobrant als clients.

L'OCU anuncia quin és el millor supermercat de tot Espanya: és català

Molts factors influeixen en l'elecció del millor supermercat pels consumidors

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha donat a conèixer les dades d'un dels estudis que genera més expectació: el que mesura el grau de satisfacció dels clients amb els diferents supermercats que hi ha a Espanya.

Per fer-ho, s'han tingut en compte les opinions de 5.415 socis d'aquesta organització. Aquests han hagut d'explicar, entre altres coses, els seus hàbits de compra. S'ha tingut en compte l'adquisició d'aliments i productes de drogueria i higiene.

En aquest informe també s'inclou la valoració que els socis fan sobre els llocs on habitualment compren. Amb això es pretén saber la seva opinió sobre els establiments a què solen acudir.

Què es valora en un supermercat?

Escollir quin és el millor supermercat no només depèn d'un sol factor. Són moltes les qualitats que ha de complir perquè un client el destaqui per sobre de la competència.

Així mateix, també pot passar que més que ser un supermercat complet, els usuaris hi trobin el que més valoren a l'hora de fer la compra. De tota manera, els gustos poden anar canviant, però la botiga s'ha d'adaptar a les necessitats del mercat.

Pel que fa a l'estudi realitzat per l'OCU, s'ha tingut en compte què és allò que més es valora. A la mostra destaca la importància que els usuaris donen als horaris del supermercat: el 57 % valora positivament l'amplitud horària.

A la resta d'aspectes hi ha percentatges més baixos. Per exemple, un 34 % opta per un comerç o un altre depenent de la proximitat. Finalment, un 20 % dels participants a l'estudi estableix el preu com a un factor important per prendre la seva decisió.

Guanyen les cadenes catalanes

Per elaborar aquest informe no només s'han tingut en compte els supermercats presents a tots els racons d'Espanya. Això només suposaria un resultat que no reflecteix la realitat, ja que en quedarien fora els que opten per comprar a les cadenes regionals.

Tot i això, la inclusió d'aquestes ha deixat en mal lloc les nacionals. Els supermercats catalans Esclat, Costco i Bon Preu encapçalen aquesta llista dels supermercats més ben valorats pels socis de l'OCU que han volgut donar la seva opinió sobre els seus hàbits.

De fet, hem de baixar fins a la cinquena posició per trobar-nos amb la primera cadena de presència nacional de la llista. En aquest lloc ens trobem Hipercor, seguida del seu germà gran (El Corte Inglés) i Aldi.

Foto de les prestatgeries d'un supermercat.
Hi ha hagut diversos factors pels quals els clients han preferit els supermercats catalans. | Getty Images

A la darrera posició hi ha la cadena Día com a principal protagonista. Encara que Condis  tanca la taula, Día Market i La Plaza de Día són els anteriors. Això suposa un revés per a la cadena que ha venut gran part dels seus supermercats a Alcampo per canviar el seu model de negoci.

Encerts i errors

Com hem dit en apartats previs, hi ha condicionants a l'hora d'escollir un supermercat o un altre. El que més consumidors tenien en compte, a banda de l'horari, era la proximitat de la botiga i, en aquest cas, BonÀrea, Lidl i Costco són els millors. A l'altre extrem ens trobem amb Condis, La Despensa i Spar.

El punt següent eren els preus. Els descomptes són realment importants per decantar-se a l'hora de fer la compra. La recerca del millor import suposa un gran estalvi a moltes cases. Per això, E. Leclerc i Carrefour obtenen una bona puntuació pels seus descomptes.

També s'han tingut en compte altres variants. El Corte Inglés n'és el guanyador quan es té en compte l'assortiment de productes. En aquest cas, cal destacar Mercadona, quan es parla de varietat en marca blanca pròpia.

La frescor dels seus aliments fa que Costco es posi al cim de la taula. L'últim lloc en aquest cas és per a Día. Tanmateix, quant al peix, els pitjors han estat BonÀrea, Aldi, Covirán i Lidl.

Per acabar, hi ha disparitat entre les puntuacions obtingudes en el temps d'espera de caixa. Els pitjor puntuats són Hiperdino, Lidl i Alcampo. D'altra banda, els supermercats catalans Plusfrésc, Esclat i Bon Preu són els que millor puntuació tenen.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp