Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge d'una benzinera i els logos de Repsol, BP i Cepsa

L'OCU fa sortir els colors a Repsol, Cepsa i BP per això que passa amb la benzina

L'OCU denuncia que els conductors paguen més pel combustible que fa un any

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha posat al punt de mira les principals benzineres del nostre país. Així és, perquè Repsol, Cepsa i BP tenen uns preus superiors als de l'any passat per aquestes dates.

Des que van començar les vacances d'estiu, la gasolina ha experimentat un increment del 7%, davant l'11% del dièsel. Des de llavors, ja acumulen vuit setmanes consecutives de pujades i el sector tampoc es mostra especialment optimista respecte a una estabilització.

De fet, només cal comprovar que aquells conductors que s'hagin acostat recentment fins a una estació de servei ho hauran pogut corroborar. I és que l''operació tornada' es farà amb els carburants especialment disparats.

El 24 d'agost, el cost de la gasolina pujava fins a 1,710 euros, mentre que el dièsel arribava a 1,602 euros. Si comparem aquestes xifres amb les de principis d'estiu, omplir un dipòsit per a un vehicle de benzina implicarà un desemborsament de 5,90 euros més. Per part seva, els usuaris de gasoil han vist encarit aquest carburant fins a 8,22 euros.

A l'OCU recorden que estem davant d'un dels moments de l'any amb més desplaçaments i això provoca una demanda més gran de combustible. Sostenen que si es manté aquesta tendència, l'economia de moltes famílies se'n veurà ressentida. A més a més, el seu cost alt també repercutirà en el preu d'altres serveis i productes.

Muntatge amb una imatge d'una benzinera i un cercle amb una mà subjectant un sortidor repostant un cotxe
Els combustibles porten pujant vuit setmanes consecutives | 89Stocker

La benzina, més cara que fa un any

Aquesta organització exposa que després dels darrers increments, la gasolina es paga ara més cara que fa un any, ja que, aleshores, encara es mantenia vigent la bonificació de 20 cèntims del Govern. Un descompte que es va aplicar va servir al seu dia per alleujar la important pujada que van patir els carburants.

Atribueixen aquest augment dels preus sobretot a l'alça del petroli. Però també denuncien la rapidesa amb què es traslladen aquests augments al consumidor final en períodes de gran demanda. No obstant això, per dur a terme les baixades hi ha més lentitud, recalquen.

I tot això també està motivat per la manca de competència al sector, cosa que resulta especialment complicada de solucionar, perquè són molt poques les companyies que dominen aquest àmbit, i les més petites amb prou feines tenen capacitat per maniobrar.

Per aquest motiu, des de l'OCU s'han proposat col·laborar amb els conductors perquè el proveïment no els surti tan car. Per això posen a disposició un comparador de benzineres per conèixer les estacions de servei més econòmiques. Segons això, els preus més avantatjosos els trobarem a les benzineres 'low cost' i a les grans superfícies comercials.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Els preus podrien continuar augmentant

No està del tot clar que un cop passi l'estiu i es redueixin els desplaçaments, els combustibles recuperin el preu d'abans. De fet, és més probable que es mantingui aquesta tendència a l'alça durant l'hivern. I una de les causes que expliquen aquesta notable pujada són el gran nombre de vols efectuats per les companyies aèries durant el període estival.

Un conductor proveint-se en una gasolinera Cepsa al costat del seu cotxe blanc
La benzina és més cara que fa un any | Europa Press

Per això mateix, des de l'Associació Espanyola d'Operadors de Productes Petrolífers donen algunes claus que expliquen tot això. «Les cotitzacions del mercat internacional de derivats del petroli pugen més que el preu del petroli», indiquen a El Español.

Aclareixen que hi ha un «estrès de refinació a tot el món», sobretot per l'increment de la demanda de derivats del petroli. Això ho atribueixen a l'«espectacular rècord de viatges d'avió», durant els darrers mesos.

Nacho Rabadán, de la Confederació d'Empresaris d'Estacions de Servei, es pronuncia sobre la situació en què ens trobem. Així, apunta que a diferència d'altres anys, «les refineries no han estat capaces de cobrir les necessitats del mercat de manera folgada».

No ho responsabilitza només a la demanda més gran d'aquesta època, sinó també a les retallades de producció, a l'empenta de l'economia de la Xina i a les previsions d'un consum més gran de les calefaccions.