Sembla que, en els darrers temps, ha aparegut una disputa entre l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) i la Direcció General de Trànsit (DGT). La raó no és res més que una de les seves conegudes etiquetes mediambientals.
Des de fa algun temps, Trànsit obliga els vehicles a distingir-se segons el nivell de contaminació a través d'unes etiquetes que mostren els diferents valors de contaminació, aquestes van enganxades al parabrisa de manera similar a les de la ITV. Tot i això, el problema ha aparegut pel fet que sembla que no tots els vehicles estarien ben etiquetats.
Si vols saber quin ha estat l'advertiment de l'OCU, segueix llegint i no et perdis res.
Aquesta és l'advertència de l'OCU sobre les etiquetes de la DGT
L'OCU ha fet un estudi sobre les diferents emissions dels vehicles. Gràcies a això, ha advertit la DGT que, en contra del que es pugui pensar, els vehicles híbrids també contaminen.
Això fa que el que portin l'etiqueta Zero proposada per l'organisme de trànsit no sigui correcta. Tot i que avalen l'esforç que ha fet la DGT a l'hora de catalogar els vehicles, no han dubtat a advertir-los sobre l'error. De fet, un dels problemes principals és que les etiquetes ja compten amb diversos anys, cosa que ha fet que en molts casos quedin desfasades. Així ha passat per als vehicles híbrids, i per això l'OCU demana que es faci una revisió de conceptes.
En concret, l'Organització de Consumidors i Usuaris pretén que es revisin a fons les etiquetes Zero i l'ECO. La raó és que aquestes estan pensades des del primer moment per catalogar els vehicles amb menys emissions i, per tant, menys contaminants.
Els cotxes híbrids també contaminen
Des de l'organisme han fet un darrer estudi on han analitzat les emissions de 147 automòbils en total. Tots ells, a més, s'han llançat i comercialitzat els darrers anys.
D'acord amb les conclusions obtingudes durant la investigació, les emissions contaminants són massa tant en els híbrids endollables com en aquells que no ho són. A més, també cal tenir en compte que l'autonomia elèctrica d'aquest tipus de vehicles arriba als 40 o 50 km/h. És a dir, a partir de la velocitat esmentada, funcionen de la mateixa manera que qualsevol altre vehicle amb motor de combustió.
Una altra dada a tenir en compte sobre aquest tipus de cotxes
Una de les coses que l'OCU també ha tingut en consideració és que és molt complicat, per no dir impossible, saber l'ús que els conductors donen als seus vehicles. En aquest sentit, no es pot conèixer si els que tenen un cotxe híbrid o un endollable usen l'autonomia elèctrica. És a dir, amb prou feines es pot saber del cert quin és el seu nivell de contaminació.
Així mateix, una altra apreciació de l'OCU és que l'equipació d'aquests vehicles fa que siguin més pesats i més grans. Això fa que es multipliqui la despesa de combustible, cosa que perjudica el nivell de contaminació.
Per tot això, l'OCU considera que la DGT s'ha de replantejar l'ús d'algunes etiquetes. En concret, els híbrids no haurien de portar aquelles anomenades Zero, ja que es podria ser una dada enganyosa. Com hem pogut veure, sense importar si són endollables o no, no compleixen amb la característica de zero emissions. En aquest sentit, la DGT haurà de fer una revisió i tornar a catalogar aquest tipus de vehicles per complir la normativa.