Estem en un dels moments més esperats de l'any: el de la Loteria de Nadal. El Sorteig tindrà lloc aquest mateix dijous, 22 de desembre, al Teatro Real de Madrid. Com cada any, milions d'espanyols esperen que la sort els somrigui i emportar-se l'anhelat 'Gordo' a casa seva.
Que et toqui la loteria és un veritable motiu de joia. Però, i si la butlleta premiada de què disposes és errònia? I és que, malgrat que pugui semblar un cas aïllat, la venda de dècims fraudulents és més habitual del que creiem.
Per això, per no caure en aquests paranys, l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha publicat un article amb les millors recomanacions i consells que cal tenir en compte. Llavors, això és el que has de fer, segons l'OCU, per comprar i validar la loteria de manera segura:
Compra de loteria per internet
Cada cop és més freqüent comprar els dècims de loteria a través d'internet, en comptes d'anar presencialment a les administracions. Tanmateix, ja coneixem tots els perills que ronden pel món digital.
Per evitar enganys, l'OCU aconsella que només es comprin aquests dècims a les pàgines web oficials i acreditades de les administracions espanyoles. Així que, si vols assegurar-te que la teva compra és totalment lícita, ho pots fer mitjançant la pàgina web de Loteries i Apostes de l'Estat.
Cal remarcar que les butlletes obtingudes a través d'internet no s'envien en format físic. Així doncs, el que rebràs és un resguard a mesura que has adquirit el dècim. A més, aquest document electrònic té la mateixa vigència i et reconeix com el titular del número.
Compartir Loteria: És una bona opció?
És molt comú, entre amics i familiars, compartir o intercanviar dècims de loteria de Nadal. Però, és considerada una bona pràctica? I és que, compartir la sort pot semblar molt bona idea fins que el dècim surt premiat.
Moltes vegades, les males enteses per les parts implicades poden acabar desencadenant situacions incòmodes i indesitjades. Així que, per evitar la controvèrsia, l'OCU aconsella seguir les pautes següents:
1. Participacions: millor per escrit
Tal com recomana l'organització, és millor marcar les participacions per escrit perquè tots els integrants tindran signada la part a heretar. Així mateix, en cas de compartir la loteria, pots fotocopiar el dècim original i lliurar-ne una còpia signada a cada soci. Per fer-ho més formal, pots indicar la quantia exacta amb què juga cadascú.
Una altra opció és enviar una fotografia de la butlleta mitjançant WhatsApp o correu electrònic. En aquest cas, també caldrà apuntar les dades necessàries per formalitzar l'acord compartit.
2. Loteria en matrimoni
Quan una parella casada decideix compartir un dècim es poden donar diverses situacions. Algunes acaben bé, però, què passa si un dels dos decideix quedar-se amb tot el premi?
Segons aconsella l'OCU: «Si el matrimoni és en guanys, es reparteix el 50% per a cadascú». De la mateixa manera, si la parella compta amb un règim de separació de béns, «el premi és del que l'ha comprat, llevat que es pugui acreditar que s'ha comprat a mitges».
Això és el que has de fer si perds o et roben el dècim
Si has perdut o t'han robat la butlleta de loteria, el primer que has de fer, segons l'OCU, és denunciar-ho davant de la Policia Nacional o la Guàrdia Civil. Hauràs de facilitar a les autoritats tota la informació que pugui ser rellevant per al cas i aportar les proves gràfiques corresponents.
«A més, cal comunicar per escrit el fet a l'organisme Loteries i Apostes de l'Estat. Amb la denúncia es pot paralitzar el pagament fins que el jutge resolgui qui és l'amo veritable», comenten des de l'organització.
NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp