Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de dos treballadors podant un arbre

L'OCU envia un consell als catalans menors de 65 anys que treballen

L'Organització de Consumidors pretén que els ciutadans arribin a la jubilació en les millors condicions possibles

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha llançat una seriosa advertència als ciutadans menors de 65 anys. Sí, perquè hi ha molta incertesa sobre el futur del sistema de pensions. Per això insisteixen una vegada més a ser previsors i fer tot el possible per jubilar-se en les millors condicions.

La majoria de persones tenen seriosos problemes per estalviar de cara a la seva retirada. I és que, després de fer una enquesta a més de 1.500 persones, d'entre 25 i 80 anys, només el 70% ho està fent. Una situació que consideren preocupant.

Sobretot si es té en compte que la majoria de les persones acaben perdent poder adquisitiu després de formalitzar-ne la jubilació. De fet, la paga que percebran es troba per sota del que guanyen actualment treballant, i amb el temps es notaran força les diferències.

El 40% dels consultats reconeix que té seriosos problemes per estalviar amb vista a la seva retirada, ja sigui perquè assumeixen altres despeses més importants o simplement no tenen els suficients ingressos per fer-ho.

      Imatge del logotip de WhatsApp     NOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Una pèrdua de 400 euros quan es retirin

L'Organització de Consumidors revela que la quantia de la pensió que cobrin els ciutadans a l'hora de jubilar-se resultarà insuficient. Així és, ja que no tindran la possibilitat de mantenir el nivell de vida. Per això proposen pensar com més aviat millor en les diferents mesures d'estalvi existents per arribar en condicions a la retirada.

Treballador
Recomanen ser previsors i començar a estalviar abans de jubilar-se | GTRES

El 35% de les persones que van participar en aquest estudi admet que tindran seriosos problemes per arribar a final de mes amb aquestes pagues. De fet, s'estima que una vegada que deixin la feina perdran uns 400 euros al mes. És la quantia mitjana entre el darrer sou i la primera pensió.

Això suposa, per exemple, que una persona que disposi d'una feina i que cobri 1.600 euros, en jubilar-se arribarà als 1.200. Per tant, aquesta rebaixa convida a ser una mica previsors per no notar tant aquesta pèrdua.

Dels jubilats, el 90% té com a única font d'ingressos la pensió de la Seguretat Social, sigui la pròpia o la del cònjuge. Això suposa que només el 10% disposa d'altres vies d'ingressos, ja fossin plans de pensions o rendes.

És cert que la gran majoria de persones amb més de 65 anys es penedeixen de no haver estalviat més o haver incrementat la cotització. Sí, perquè avui dia podrien gaudir d'una quantitat més gran de diners cada mes.

Què recomana l'OCU?

Des de l'OCU proposen als treballadors amb menys de 65 anys que facin alguna cosa per estalviar. D'aquesta manera podran complementar la paga de la Seguretat Social i mantenir el nivell de vida que es tenia anteriorment.

Així doncs, suggereixen que s'explorin diferents alternatives i entre les propostes existents hi ha la d'invertir en fons de pensions privats, que en el futur ens aportaran un rendiment extra.

Mans d'una persona gran que sosté la cartera i algunes monedes.
Els jubilats perden en retirar-se uns 400 euros al mes | Canva

Una altra possibilitat que hi ha sobre la taula implica en decantar-se per un sistema mixt de pensions. És a dir, s'hi combinaria la pensió pública amb un pla d'estalvi privat. A més, els experts també fan una crida a les autoritats perquè fomentin l'estalvi entre els ciutadans.

Entre altres coses plantegen els incentius fiscals per a aquells que tinguin intenció de ser previsors i guardin uns quants diners per al futur. Pel que fa a aquesta enquesta, el moment de la jubilació preocupa la gent. Temen que la paga que els quedi resulti insuficient, per la qual cosa cal que s'assessorin i arribin preparats a aquesta etapa.

Com és lògic, hi ha molta preocupació per tot allò que té a veure amb les pensions. I és que la sostenibilitat del sistema continua generant molts dubtes, sobretot per l'augment de l'esperança de vida i la pèrdua de població activa.