Islàndia ha perdut un dels seus 400 glacials per culpa de la crisi climàtica, però aquest podria ser el primer de molts o de tots. En els últims 20 anys, les glaceres de l'illa han perdut el 7% del seu volum. Una illa on el gel cobreix aproximadament el 10% del país, per la qual cosa és una part integral del seu paisatge.
La NASA ha publicat aquesta setmana unes imatges impactants de satèl·lit que mostren la gradual desaparició de l'enorme glacera Okjökull, també coneguda com a Ok, durant les últimes tres dècades. La glacera es va anar fonent al llarg de tot el segle XX fins a declarar-se ‘morta’.
Un mapa geològic del 1901, estima que l’Ok abastava una àrea d'uns 38 quilòmetres quadrats, segons informa la NASA. El 1978, les imatges aèries van mostrar que la glacera mesurava 3 quilòmetres quadrats, mentre que avui dia alberga menys d'un quilòmetre quadrat de gel.
On August 18, 2019, scientists will be among those who gather for a memorial atop Ok volcano in west-central #Iceland. The deceased being remembered is Okjökull—a once-iconic #glacier that was declared dead in 2014. https://t.co/IbwDha54cB#NASA#Landsatpic.twitter.com/pSFD08UohO
— NASA Earth (@NASAEarth) August 12, 2019
Una placa per a recordar el passat i advertir el futur
L’OK es va declarar oficialment ‘mort’ el 2014 i ara dos antropòlegs volen recordar-ho amb una placa perquè la seva pèrdua no sigui en va: «L’Ok és el primer glacial islandès que va perdre el seu estatus de glacera. Durant els pròxims 200 anys s'espera que totes les nostres glaceres segueixin el mateix camí», adverteix la placa en la seva memòria, que col·locaran diumenge que ve en el lloc on es va fondre per sempre més.
«Amb aquest monument reconeixem que sabem el que està succeint i el que cal fer. Només amb el futur se sabrà si ho hem aconseguit», continua el missatge de la placa, datat l'agost de 2019 i acompanyat amb la taxa dels nivells actuals de diòxid de carboni a l'atmosfera.
Cymene Howe i Dominic Boyer, professors d'antropologia en la Universitat de Rice (els EUA), es reuniran diumenge que ve, 18 d'agost, al cim del volcà Ok, situat al centre-oest d'Islàndia, per a col·locar la placa commemorativa. «La resta de glaceres d'Islàndia compartiran el mateix destí que Okjökull, tret que actuem ara de forma radical i reduïm dràsticament les emissions que provoquen l'efecte d'hivernacle», assegura Howe.
El nord del planeta s'està escalfat el doble de ràpid que la resta del globus, ho hem vist aquest juny i juliol, els mesos més calorosos mai registrats a l'àrtic. Aquest ràpid creixement de les temperatures arribarà a un 'punt crític', argumenten els científics.
«Els monuments no són sol per als morts, també ho són per als vius», recorda Howe una frase d'un amic Islandès. «Volem subratllar que això depèn de nosaltres, els vius, en respondre a la ràpida pèrdua de glaceres i a l'efecte del canvi climàtic. Per a la glacera Okjökull ja és massa tard», sentencia.