Okupacions d'alt standing al Bages sud: xalets, torres i cases amb piscina

Castellgalí i Marganell són alguns dels municipis afectats per aquesta problemàtica

Imatge d'un xalet de tres pisos amb piscina i jardí
En alguns municipis del Bages sud, els okupes es decanten per cases d'alt standing. | Pixabay

Els problemes derivats de les okupacions s'han disparat arran de la crisi provocada pel coronavirus i a la zona sud del Bages, a més, ha sortit a la llum l'okupació de xalets, cases unifamiliars i torres en diversos municipis de la zona. Ho avança aquest dimarts el diari 'Regió 7', que explica que els ajuntaments de Castellgalí o Marganell han detectat aquesta problemàtica.

Segons el citat mitjà, a Castellgalí hi ha tres cases okupades a la urbanització de Mas Planoy, tot i que les persones que hi viuen no provoquen problemes rellevants i passen desapercebuts, diu l'alcalde del municipi, Cristòfol Gimeno. Segons explica el batlle, els habitatges, propietat d'entitats financeres, són «torres i alguna casa amb piscina, tot i que ara a l'estiu no s'hi poden refrescar perquè les companyies de llum i de l'aigua en van tallar els subministraments».

Xarxes organitzades que canvien el pany i venen les claus

L'Ajuntament de Castellgalí ha assenyalat que no es tracta d'un fenomen nou i que des de fa un parell d'anys tenen constància als habitatges hi viu gent. L'alcalde Gimeno afirma que «estem parlant de xarxes organitzades que entren a la casa, en canvien el pany i després lliuren la clau a altres persones a canvi, per exemple, de mil euros. Els compradors de la clau són enganyats o tenen poques alternatives a l'hora de buscar-se un sostre».

En aquest sentit, els okupes juguen amb el fet que els immobles són propietat de bancs, i no de particulars, el que provoca que els processos per desallotjar els okupes siguin més llargs perquè «s'ho prenen més amb calma».

Una problemàtica estesa pel sud del Bages

Cal destacar que es tracta d'un fenomen minoritari, tot i que afecta diversos municipis. De fet, explica el rotatiu, a Castellgalí, on també hi ha dos pisos okupats, no hi ha hagut okupacions conflictives en els últims mesos. Altres municipis de la zona com Castellbell i el Vilar, Sant Vicenç de Castellet o en barris de Manresa, però, sí que han viscut episodis.

La problemàtica de xalets okupats també ha arribat a Marganell. El consistori del municipi ha assegurat que les cases afectades estan disseminades pel terme municipi i que estan okupades per persones que s'hi estan uns mesos i acaben marxant, sense establir-se. Fa un mes, els alcaldes del sud del Bages es van reunir fa un mes per abordar els fets.


Comentaris

envia el comentari