Olga Maeso Bucher, de 37 anys, és una agent dels Mossos d'Esquadra barcelonina. Però no només és policia: també es dedica a escriure, és coneguda a les xarxes socials, és professora, té dues carreres i està finalitzant la tercera. També ha col·laborat en diverses ocasions en programes de televisió i ràdio, per tal de fer promoció dels llibres —"Confesiones de un policía"— que ha publicat al llarg de la seva carrera. No és una agent d'allò més normal. Però ara, Olga ha fet públic un cas d'assetjament que ha patit a la seva feina i l'ha portat a la justícia, i tot va començar a partir de la seva creixent popularitat.
Tal com Olga ha explicat en una carta al mitjà digital 'El Español', a partir que va demanar vacances per una intervenció quirúrgica per motius de salut, tot va començar a capgirar-se: el seu superior va cometre assetjament contra Olga fins a aconseguir fer-la fora del seu lloc de treball.
Li van assignar feina quan hauria de fer repòs per prescripció mèdica
«En aquella època em van haver d'operar per motius de salut i vaig trucar a la feina per a demanar que no em convoquessin per a treballar, ja que encara no estava físicament recuperada. Els vaig enviar un document del metge que certificava que havia sofert una intervenció quirúrgica i que evités qualsevol tipus d'activitat física que comportés moure aixecar braços i/o realitzar esforços amb aquests», declara. Segons sembla, el seu superior va ignorar la petició d'Olga i va assignar-li torns nocturns sense tenir en compte les indicacions mèdiques.
«El primer que vaig preguntar aquella nit quan vaig arribar al servei, al comandament que estava de responsable, era si faltaven efectius en aquest torn. Ell em va contestar que no. No m'ho podia creure». Aquella mateixa nit, Olga va patir un contratemps i va haver de ser atesa d'urgència.
Para que las cosas cambien, hay que darlas a conocer.
Enlace del texto completo :
https://t.co/drQ79zqxFspic.twitter.com/a7a3bBFJcc— Olga Maeso (@OlgaMaeso) November 6, 2019
«Tenia autorització per sortir en els mitjans»
Segons explica Olga, l'inspector va fer arribar una carta a la Divisió d'Assumptes Interns per a demanar que la sancionessin. «Hi havia frases com: «crec que assisteix a programes de televisió sense el consentiment del cos», «puja fotos a temps real en les seves xarxes socials, posant en risc a tota la unitat» o «puja contingut de fotos de la unitat». Jo em vaig quedar perplexa».
Olga assegura a 'El Español' que cap d'aquestes afirmacions és certa: «Vaig aportar el document del Director General de la Policia on m'autoritzava a sortir en els mitjans de comunicació. Vaig demanar que revisessin el meu quadrant de treball, on sortien els dies i les hores que havia treballat, perquè veiessin que mai havia pujat contingut a temps real».
Olga pensava que, presentant aquesta documentació, desestimarien el cas. Però no va ser així: els caps de la policia van estar més de 6 mesos investigant-la. A més, no li van donar cap oportunitat per a defensar-se o donar explicacions: «Em van aplicar la sanció sense prendre'm declaració, sense opció a defensar-me. Només volien que sortís d'aquest programa. Van vulnerar el meu dret de defensa».
Va ser destituïda de l'ARRO i sancionada
Finalment, la van sancionar a un mes i mig de treball i sou, a més de les represàlies que li van comportar aquests fets: «Vaig haver de manllevar diners a familiars per a poder pagar la hipoteca. Vaig perdre de la plaça que tant m'havia costat guanyar a l'ARRO. Em van prohibir presentar-me a qualsevol concurs en els següents 6 mesos. Em van baixar de categoria a Seguretat Ciutadana i em van destinar a una altra comissaria allunyada del meu domicili on havia de recórrer una distància de més de 90 quilòmetres diaris».
Olga ara ha denunciat el cas d'assetjament per part del seu superior i el judici d'aquest cas se celebrarà el pròxim mes de maig. Segons explica, ja fa més d'un any que va interposar la queixa interna a l'inspector, i estan obligats a investigar-ho.