Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge d´un carret de compra al passadís d´un supermercat i una rodona amb oli d´oliva

Si l'oli d'oliva et sembla molt car, l'OCU té la solució per estalviar

La clau és utilitzar l'oli d'oliva adequat i aplicar alguns trucs que ens ofereix l'OCU

L'oli d'oliva és un dels productes més apreciats i consumits a Espanya, ja que forma part de la dieta mediterrània i té nombrosos beneficis per a la salut. Tot i això, el seu preu s'ha disparat en els darrers temps, cosa que fa que moltes llars hagin de racionar-ho o buscar alternatives més econòmiques. Ara, però, l'OCU ens ofereix una solució única per estalviar fàcilment.

L'oli d'oliva s'ha aconseguit situar com un dels olis vegetals més consumits al nostre país gràcies al seu sabor, versatilitat i poder nutricional. Un exemple podria ser el cas de l'oli de gira-sol. No obstant això, a causa de la conjuntura econòmica en què ens trobem des de fa força temps, el seu preu al supermercat s'ha incrementat notablement.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies, novetats i últimes hores de PENSIONS al WhatsApp!

Què podem fer per estalviar en oli d'oliva sense renunciar a la qualitat i al sabor?

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ens ofereix alguns consells per triar el millor oli d'oliva al millor preu. I a més a més per variar les nostres preparacions culinàries amb altres greixos saludables. A continuació pren nota dels punts clau que cal tenir en compte.

1. Compara preus i marques

El preu de l'oli pot variar molt segons el tipus, la qualitat, l'origen i la marca. Per això, és important comparar els preus i les ofertes dels diferents establiments i fabricants. Per a això, l'OCU disposa d'un comparador d'olis d'oliva on podeu consultar els resultats de l'última anàlisi de qualitat i preu de més de 40 marques.

Muntatge d´oli d´oliva amb bitllets d´euro
És interessant que comparis els preus de les diferents marques | Getty Images

2. Tria el tipus adequat

L'oli d'oliva es classifica segons el grau d'acidesa i el procés d'elaboració. El més car i el més valorat és l'oli d'oliva verge extra, que té una acidesa inferior al 0,8% i només s'obté per mitjans mecànics.

D'altra banda, l'oli d'oliva verge té una acidesa inferior al 2% i s'obté només per mitjans mecànics. L'oli d'oliva refinat, per la seva banda, té una acidesa inferior a 0,3% i s'obté per processos químics o tèrmics. Per últim, l'oli de pinyolada s'obté per extracció amb dissolvents a partir del residu del premsament de les olives.

3. Adapta l'ús al tipus

No tots els tipus d'oli són iguals ni tenen el mateix ús culinari. Per exemple, l'oli d'oliva verge extra és el més adequat per consumir en cru perquè té un sabor i una aroma intensos que realcen les amanides, els gaspatxos o les torrades.

L'oli d'oliva verge també es pot consumir en cru, encara que té un sabor i aroma més suaus. Tanmateix, no passa el mateix amb l'oli d'oliva refinat, que és el més adequat per cuinar a temperatures altes, ja que resisteix millor la calor i no es crema ni s'oxida. L'oli d'oliva també es pot fer servir per cuinar a altes temperatures, encara que té un sabor més neutre.

4. Varia amb altres greixos

L'oli d'oliva no és l'únic greix saludable que podem fer servir a la cuina, ja que també n'hi ha d'altres com els vegetals, el de gira-sol, el de soja o el de colza. Aquestes opcions tenen un alt contingut en àcids grassos insaturats i que poden ser una bona opció per a algunes preparacions.

A més a més, podem fer servir altres greixos animals. Aquest seria el cas de la mantega, la margarina o el llard, que tenen un toc molt particular i que poden ser adequades per a algunes receptes.

Un muntatge amb una imatge de mantega tallada i una altra duna persona portant en un plat margarina
La mantega és un altre greix animal que té funcions similars | Getty Images, Pexels

Com diem, l'oli d'oliva és un aliment molt complet i saludable, però no és l'únic ni l'imprescindible. I és que podem estalviar en oli d'oliva escollint bé el tipus, la qualitat, la marca i l'ús que donarem.

Tot i això, també podem variar les nostres preparacions amb altres greixos saludables que ens aportin nutrients i sabors diferents. A més, el que és important és seguir una alimentació equilibrada, variada i moderada.