Muntatge amb les mans d'una persona gran subjectant bitllets d'euro i un cercle amb un jubilat amb cara de pensatiu

No veuran ni un cèntim: aquests pensionistes no rebran la segona paga extra el 2023

Pren nota dels pensionistes que no percebran aquesta anhelada paga extra

Si hi ha dues dates que els pensionistes espanyols tenen marcades en vermell al calendari són aquelles en què perceben les pagues extres. Dues vegades a l'any, els mesos de juny i novembre, diversos milions de pensionistes saben que els ingressaran una quantitat fora del que és ordinari. Un pagament més enllà d'aquesta pensió que cobren religiosament cada mes.

Com tots sabem, el sistema de pensions de la Seguretat Social duu a terme un model contributiu i té una sèrie de pagaments concrets, segons com sigui cada pensió contributiva. Aquestes poden ser d'incapacitat permanent, viduïtat, orfandat, jubilació o a favor de familiars.

Sobre els esmentats abonaments de les pagues extres, des del web de la Seguretat Social apunten el següent. I és que «les pensions de qualsevol dels règims que integren el sistema de la Seguretat Social s'abonen en 14 pagues».

Els pensionistes que no percebran la paga extra de Nadal

«Una per cadascun dels mesos de l'any més dues pagues extraordinàries que s'ingressen als mesos de juny i novembre. Al costat de la nòmina de la pensió corresponent a aquests mesos», indiquen a la web.

Muntatge amb mans d'una persona gran i un cercle amb diversos bitllets d'euro
Hi ha molts pensionistes que no cobraran la segona paga extra de l'any | Getty Images Signature, DAPA Images

Això sí, apunta això bé perquè hi ha alguna excepció de la que parlarem a l'article d'avui. Com esmentàvem anteriorment, les pensions contributives són ingressades per les diferents entitats bancàries, en 14 pagues cada any amb dues extraordinàries, una d'estiu i l'anomenada 'paga extra de Nadal'.

I ara que ens endinsem a l'últim tram de l'any, cal posar damunt la taula que no tots els pensionistes seran recompensats amb una segona paga extra. Tanmateix, val a dir que aquesta s'ingressa al novembre i se sol abonar el dia 25 de l'esmentat mes.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies, novetats i últimes hores de PENSIONS al WhatsApp!

El motiu pel qual no rebran l'abonament de la segona paga extra del 2023

Els pensionistes que no cobraran la paga extra de Nadal són milers. Concretament parlem dels qui cobren una pensió derivada d'accidents de treball o malalties professionals.

La veritat és que la Seguretat Social deixa clar que aquest tipus de pensions només es meriten en 12 pagues cada any. Això sí, cal aclarir que aquest abonament de només 12 pagues no vol dir que es cobri menys per aquesta pensió. El cas és que se'ls abona les pagues extres prorratejades a les 12 mensualitats ordinàries de cada any.

Muntatge amb una parella de jubilats caminant i una mà amb bitllets d'euro
Coneix la raó per la qual molts pensionistes no veuran ni un euro extra a la pensió | Getty Images, Pressmaster

Continuant amb l'abonament de la paga extra de Nadal, cal ressenyar que el dia del pagament depèn notablement de cada entitat bancària. Tot i que normalment, entre el 22 i 26 de cada mes, solen ser les dates a abonar-ho.

Al novembre, es produeix l'abonament de la paga extra de Nadal per a la majoria de pensionistes

Per aquest motiu, el novembre de 2023, entre el 22 i 26 de novembre, els bancs pagaran la paga extra i la mensualitat ordinària en aquesta mateixa data. Estem parlant d'una paga doble que, sens dubte, alleuja els pensionistes espanyols.

Recordem que la quantia de la paga de Nadal és igual a la que cobra cada mes el pensionista en qüestió. Per finalitzar, podria passar que una persona pugui rebre aquesta pensió amb el període de meritació començat.

En aquesta situació, des de la Seguretat Social deixen palès que «en els supòsits de reconeixement inicial de la pensió (o represa de la percepció d'una pensió que hagués estat objecte de suspensió) les pagues extraordinàries de juny i novembre s'abonaran així».

Així doncs, es farà «a raó d'una sisena part per cadascun dels mesos del període de meritació». Ens referim de desembre a maig i de juny a novembre, respectivament.