Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge amb una carretera de diversos carrils amb cotxes circulant i una imatge d'algú conduint on es veu el velocímetre

Si veus una línia verda enmig de la calçada, apunta: la DGT revela el seu significat

Si t'has topat amb aquest nou senyal, n'has de conèixer el significat

La Direcció General de Trànsit (DGT) no deixa de realitzar experiments amb l'objectiu d'incrementar les mesures per augmentar la seguretat viària. Per això, un dels últims que ha posat en marxa ha estat pintar línies verdes als laterals de la carretera.

Aquesta línia verda va pintada a l'esquerra de la línia blanca que separa la carretera de voral i des de la DGT ja estan aplicant la mesura en algunes carreteres, després que ja s'hagi fet a altres països d'Europa.

L'experiment, de moment, està en fase de proves a Espanya. En l'actualitat, s'ha aplicat a la CL-613, al tram entre Palència i Sahagún i a la CL-615, entre Palència i Guardo. Tot i això, pot arribar aviat a altres destinacions.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Quina és la intenció d'aquestes línies verdes?

Aquest nou dibuix consta de dues línies paral·leles ubicades al costat de les línies del voral a les carreteres secundàries. No obstant això, la diferència principal amb aquestes mateixes és que són de color verd.

Aquest color s'ha fet servir per separar de forma visual les línies que solem veure de forma general. Gràcies a això, són visibles des de la distància i poden identificar la via, puix que funcionen creant un efecte òptic pel qual el conductor percep que la via és més estreta.

Això fa que la velocitat no augmenti. A més a més, se solen situar en aquells trams rectes on és més fàcil desviar l'atenció. És a dir, aquells on es registren més accidents.

Tram recte de la carretera CL-615, a Castella i Lleó, de dos carrils i amb línies verdes contínues als laterals
L'objectiu de la línia verda a Espanya és que el conductor disminueixi la velocitat | Google Maps

Aquests senyals van acompanyats d'altres mesures de la DGT

Tot i que de moment són poques les vies on la DGT ha provat aquest experiment, sembla que ja hi ha més carreteres on s'ha començat a implementar la mesura, a causa del seu èxit. Segons les dades de la DGT, la seva implementació ha aconseguit disminuir un 16% els accidents mortals. A més, l'organisme acompanya aquesta acció amb altres mesures, com ara els dispositius de la Guàrdia Civil de Trànsit.

Les línies verdes són presents a altres països com Holanda

Com dèiem, la DGT ha pres la decisió d'implementar aquestes línies verdes a Espanya a causa del seu èxit a altres països d'Europa. És el cas, per exemple, de Suècia i Holanda. En aquests països, no van trigar a fer-se públics els bons resultats que va obtenir la mesura.

A Holanda, a més a més, es fa servir una senyalització que també té a veure amb la línia verda. En aquest cas, la línia es pinta de forma gruixuda a la meitat de les blanques que funcionen delimitant els carrils.

Aquest senyal vol dir que la velocitat màxima de la via és de 100 km/h, quan generalment hauria de ser de 80 km/h. Es fa servir en carreteres que, encara que són de dos carrils, estan en molt bon estat de conservació, per la qual cosa no hi ha cap problema per superar aquest límit.

Muntatge d´un volant Toyota amb una rodona de quilometratge
Aquest sistema s'empra en altres països perquè els conductors tinguin un control més gran de la velocitat | Getty Images, Pexels

La DGT també aposta per les línies roses

D'altra banda, també cal fer esment de l'aposta de la DGT per un altre tipus de senyals i línies. A més de les verdes, l'organisme també ha començat a pintar línies roses, però amb finalitats molt diferents.

En aquest cas, és una línia rosa acompanyada d'una verda clara. Aquest altre tipus de línies serveixen per delimitar un carril de la carretera perquè el facin servir els patinets elèctrics, així com les bicicletes, els patinadors o els corredors.

En aquest cas, l'objectiu és que aquesta forma de delimitar els carrils es converteixi en estàndard i en una alternativa eficaç als carrils segregats o sengles ciclistes. Tanmateix, cal tenir en compte que aquests últims suposen una inversió més gran.

Aquelles localitats que ja han començat a fer-les servir, per la seva banda, afegeixen un pictograma definint quin usuari ha d'utilitzar cada carril. El de l'esquerra de la línia rosa és per a patinets i bicicletes. El de la dreta, però, és per a patinadors i corredors.