Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge d´un primer pla d´uns dits traient bitllets d´un caixer al costat d´una imatge en un marc de l´Agència Tributària

Si no has cobrat el xec de 200 € per menjar, Hisenda té una explicació

La majoria dels sol·licitants encara no han cobrat l'ajut promès pel Govern

Hi ha certa incertesa entre els sol·licitants de l'ajuda de 200 euros promesa pel Govern. Sí, perquè malgrat complir tots els requisits exigits, encara no han vist ingressats als seus comptes aquests diners. Així que, davant de l'allau de queixes i reclamacions, Hisenda ha hagut de donar explicacions per aquest retard.

És cert que es tracta d'una quantitat petita, però a moltes famílies els pot arribar a salvar el mes. Al començament d'any es va aprovar aquesta mesura amb intenció de pal·liar els efectes de la inflació i la pujada dels aliments. Per a això s'havien fixat unes dates de cobrament per part de l'Executiu, que finalment no es van complir.

Per tant, els possibles beneficiaris estan a l'expectativa, entre el malestar i la decepció. El xec de 200 euros promès no acaba d'arribar, i tot apunta que l'espera encara s'allargarà uns mesos més.

La situació ja estava en punt mort, però encara es pot agreujar més davant l'estat del país. I és que encara cal formar Govern i tampoc es descarta que hi hagi una repetició de les eleccions a finals d'any.

Muntatge d´una dona estressada sense poder dormir i una imatge de diners
El xec de 200 euros encara no arriba a les famílies | Getty Images, Ptnimages

Per què hi ha un retard en el pagament de l'ajuda de 200 euros?

Les famílies interessades a cobrar l'ajuda van tenir fins a finals de març per presentar la sol·licitud. Des d'Hisenda havien confirmat que el període d'abonament seria d'uns tres mesos a partir de la data de petició. Però va arribar el 30 de juny i els 200 euros seguien sense aparèixer.

Per aquest motiu, durant les últimes setmanes l'Agència Tributària s'ha vist una mica desbordada davant de les reclamacions per part dels ciutadans. Aquests volien saber si finalment se'ls havia aprovat el xec o no. I davant d'aquesta situació, no els ha quedat cap més remei que sortir al pas i oferir explicacions.

Així, esgrimeixen que la resolució d'aquestes sol·licituds van coincidir en el temps amb la campanya de la Renda, i amb el personal disponible resultava pràcticament impossible assumir les dues gestions alhora. Així que es van veure obligats a prioritzar les declaracions d'IRPF.

Però el termini de la Renda ja va finalitzar fa un parell de mesos i no s'han produït avenços pel que fa al xec. Tot i això, des d'Hisenda asseguren que ja han tornat a posar fil a l'agulla, publica Ok Diario. De fet confirmen que algunes ajudes ja es van abonar, però el gruix de sol·licitants encara no ha vist l'ingrés.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies, novetats i últimes hores de PENSIONS al WhatsApp!

Data límit per cobrar els 200 euros

Molts ciutadans es pregunten si aquest ajut pot arribar a caducar. Des de l'Agència Tributària confirmen que ara com ara no hi ha una data límit de pagament. Si bé es va especular amb la possibilitat que fixaran com a màxim el 31 de desembre d'aquest any, finalment no serà així.

Aquells que tinguin aprovada l'ajuda acabaran rebent-la tard o d'hora, i no cal fer una reclamació davant d'Hisenda. Només hauran de revisar que es compleixen les condicions necessàries i formalitzar l'abonament corresponent al compte facilitat.

Dues dones assegudes al sofà i una està animant i sostenint l'altra que està trist i una imatge de diners al costat dret
Si tens aprovada l'ajuda, l'acabaràs rebent | Getty Images

Per tant, en vista del que s'ha comentat, hi ha moltes possibilitats que fins i tot l'abonament es dugui a terme el 2024. Tanmateix, no seria la primera vegada que passa això, ja que amb anteriors ajuts, el pagament també es va demorar en excés arribant gairebé fins a l'any.

No obstant això, la majoria espera amb impaciència pel xec de 200 euros, que s'efectuarà en un únic ingrés i que a més caldrà tributar a Hisenda. D'altra banda, en cas que rebutgin la sol·licitud, la negativa s'ha de comunicar a l'interessat mitjançant una carta on se li notificarà la denegació, alhora que se li permet presentar les al·legacions degudes si considera oportú.