Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un cambrer servint un cafè a una clienta en una terrassa

L'olor que pot prevenir-te d'un contagi: si el notes, ves-te'n

El fum del tabac crea núvols d'aerosols que poden arribar a terceres persones, i el fum pot ser un indicador de prevenció

Imatge d'un cambrer servint un cafè a una clienta en una terrassa
El fum del tabac crea núvols d'aerosols que poden arribar a terceres persones, i el fum pot ser un indicador de prevenció | Europa Press

Després de diverses setmanes lluitant contra la tercera onada de coronavirus, Espanya entra en una nova fase amb la mirada posada en la vacunació i la prevenció de nous casos. En aquest sentit, els experts adverteixen que la transmissió encara és molt alta, i existeixen diversos escenaris en els quals el risc d'infectar-te es dispara.

Ja no hi ha dubte que en aquesta tercera onada, la mascareta s'ha convertit en la mesura més important de prevenció, i les autoritats i els experts emfatitzen des de fa temps la importància de portar-la ben ajustada per a evitar l'expulsió d'aerosols.

La tercera onada ha suposat un nou repte en l'evolució de la pandèmia a Espanya, amb nivells de contagi i moltes semblances als de la primera onada. Davant aquesta situació, la correcta utilització de la mascareta, juntament amb la distància de seguretat i la higiene de mans, s'ha convertit en la millor manera d'evitar la propagació del coronavirus.

La societat espanyola ha demostrat, en general, una gran disciplina en l'ús i aplicació de les mesures sanitàries. Però encara hi ha una part important de contagis que es podrien evitar amb una utilització adequada de les mesures, i especialment de la mascareta. Això porta a uns escenaris concrets on augmenta el risc de la transmissió.

Fumar al carrer augmenta el risc

El divulgador científic Luis Quevedo va revelar a «La Sexta Noche» les situacions en les quals estem més exposats al contagi, i una d'elles té a veure amb el tabac. Segons va explicar, en fumar creem núvols d'aerosols que contagien a terceres persones, així que el seu consell és fugir dels llocs on notem el fum del tabac: «Si ho olores, et pot estar arribant l'aerosol».

Segons les estadístiques, un quart de la població espanyola fuma. Encara que va haver-hi dubtes al principi, els científics van concloure finalment que fumar dispara el risc de contagi cap als altres, pel contacte de la burilla amb els dits i la boca, que després pot transmetre's a altres objectes. La confirmació de la transmissió aèria del virus afegeix un altre element de risc a l'acte de fumar, per l'expulsió de gotetes en exhalar el fum de la boca.

La mascareta a les terrasses

Un altre dels principals escenaris de contagi són les terrasses dels bars i restaurants: treure's la mascareta per a menjar o beure suposa un dels principals riscos d'infecció en la nostra vida quotidiana. Segons l'investigador Luis Quevedo, el perill comença des del moment en què toquem la carta amb les mans, ja que pot ser que algú contagiat l'hagi tocat abans que tu. El seu consell és evitar les cartes i buscar alternatives com els codis QR o demanar al cambrer que et digui el que tenen.

A les terrasses es donen altres situacions que de manera espontània t'exposen al contagi, com el simple gest de baixar la màscara per a parlar amb algú. Segons Quevedo, si el de davant parla més alt del normal i cap dels dos porteu mascareta, existeix un major risc de contagi: el seu consell en aquest cas és treure'ns la màscara només per a menjar i beure.

També en fer esport

L'expert també assenyala la importància de portar mascareta a l'hora de fer esport. Encara que pugui resultar incòmode, córrer amb màscara o fer activitat física amb ella pot marcar la diferència entre contagiar-te o no. La seva recomanació és que si surts a córrer amb gent no convivent o si fas exercici per la ciutat, et posis la màscara. Ara com ara, portar la mascareta posada mentre fas exercici no és obligatori, sinó opcional.

Higiene de mans en manipular menjar

Una de les incògnites sobre el coronavirus continua sent la seva capacitat de supervivència en determinades superfícies. Les evidències científiques cada vegada donen menys importància al contacte amb superfícies com a causa dels contagis, i posen més l'accent en la transmissió aèria. Luis Quevedo reconeix que no fa falta continuar desinfectant el menjar res més comprar-lo, però sí que recomana netejar-se les mans a l'hora de manipular-lo. Això ajuda a prevenir contagis en el cas de compartir qualsevol plat amb terceres persones.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]