Mèxic va viure un fenomen astronòmic totalment habitual però que no deixa de ser curiós entre els dies 22 i 25 de maig. En concret, a l’estat del Yucatán del país nord-americà van desaparèixer les ombres aquells dies a causa del Sol zenital, moment en què l’astre es posiciona totalment en vertical al damunt d’una zona del planeta.
Això passa dues vegades a l’any, quan el Sol s’encamina cap al nord a la primavera i quan torna cap al sud a la tardor. És en aquestes dues ocasions quan la llum solar impacta completament en vertical en aquest punt de la Terra, cosa que passa a molts altres indrets tropicals del planeta, i les ombres laterals desapareixen.
A més del Yucatán, a Ciutat de Mèxic o en zones arqueològiques d’Uxmal, Chichén, Itzá i Mayapán també van experimentar aquest fenomen al llarg del mes. Aquestes són algunes de les imatges d’aquest curiós fenomen:
#ProjectEratostheneshttps://t.co/u782jMlAjx
— Tonatiuh Miramontes (@tonatiuhmira) 25 de maig de 2019
#CDMX#BellasArtes RT ArteAlameda: #LAAExhibe
Así se vivió Retrato de una tarde en la alameda con el sol en el cenit
Retrato colectivo inspirado en el mural Sueño de una tarde dominical en la Alameda Central, de Diego Rivera, justo cuando el sol está e… pic.twitter.com/egNzEombxB— CD EME X Ciudad de México (@CD_EME_X) 18 de maig de 2019
El Sol zenital, un fenomen que es produeix als tròpics
El Sol zenital només es produeix a la zona intertropical, una vegada a cada tròpic, al de Càncer i Capricorn (coincidint amb el solstici d’estiu), i dues vegades a qualsevol altre punt situat en aquesta zona. La pròxima vegada que succeirà aquesta situació serà al juliol, i la pèrdua de les ombres laterals també ve acompanyada d'un augment de la radiació solar. En l’època Maya, el Sol zenital tenia un significat molt important: l’inici de la temporada de sembrat.